senderismo familia Castellón en Ruta Comunidad Valenciana

7 Rutas en familia por la naturaleza de Castellón – 7 Rutes en família per la naturalesa de Castelló

1. RUTA DE LOS MANANTIALES: DE NAVAJAS A SEGORBE

Distancia: 11,5 km. Recomendada para mayores de 10 años
Descripción:

En esta ruta descubriremos uno de los principales recursos naturales con que cuenta el Alto Palancia, el paisaje del agua.
Comenzaremos en la villa de Navajas, pionera del turismo en esta zona precisamente gracias a sus aguas, y uno de los municipios más atractivos por su paseo de las fuentes, paralelo al río Palancia, que termina en la espectacular Cascada del Brazal, bajo la cual se encuentra el paraje del Salto de la Novia.
Siguiendo el curso del Palancia, el camino atraviesa el histórico azud de la Barsilla (s. XV), desde el que se riega el fértil valle segorbino, para llegar a la famosa Fuente de los Cincuenta Caños.
Desde allí, se ascenderá al casco urbano segorbino por la Fuente del Argén, saliendo a los pies de sus preciosas murallas medievales, protegidas por torres como la del Botxí o la Cárcel, y por la cual discurre la canalización del Acueducto.
El agua que circulaba por él procedía del Manantial de la Esperanza y, casi siguiendo su canalización, seguiremos la ruta descubriendo antiguos elementos industriales hidráulicos como el Molino de los Frailes o El Batán (ambos en ruinas), que en su día pertenecieron a los monjes cartujos de Valldecrist (Altura).
Regresamos a Navajas atravesando el Paraje Natural Municipal de La Esperanza, en cuya cima se encuentra la ermita de Nuestra Señora de la Esperanza.
Finalizaremos en el casco urbano de Navajas, villa solariega de retorcidas calles que denotan su origen musulmán, con interesantes y antiguas villas de los visitantes que venían desde Valencia a tomar las aguas medicinales del desaparecido balneario, y su majestuoso Olmo, plantado en 1609, en la plaza más popular de la localidad.

1. RUTA DELS BROLLADORS: DE NAVAJAS A SEGORBE

Distància: 11,5 km. Recomanada per a majors de 10 anys
Descripció:

En esta ruta descobrirem un dels principals recursos naturals amb què compta l’Alt Palància, el paisatge de l’aigua.
Començarem en la vila de Navajas, pionera del turisme en esta zona precisament gràcies a les seues aigües, i un dels municipis més atractius pel seu passeig de les fonts, paral·lel al riu Palància, que acaba en l’espectacular Cascada del Brazal, davall la qual es troba el paratge del Salt de la Nóvia.
Seguint el curs del Palància, el camí travessa l’històric assut de la Barsilla (s. XV), des del que es rega la fèrtil vall sogorbina, per a arribar a la famosa Fuente de los 50 caños.
Des d’allí, s’ascendeix al nucli urbà sogorbí per la Font del Argén, eixint als peus de les seues precioses muralles medievals, protegides per torres com la del Botxí o la Cárcel, i per la qual discorre la canalització de l’Aqüeducte.
L’aigua que circulava per ell procedia del Brollador de l’Esperanza i, quasi seguint la seua canalització, segueix la ruta descobrint antics elements industrials hidràulics com el Molí de los Frailes o El Batan (ambdós en ruïnes), que al seu dia van pertànyer als monjos cartoixans de Valldecrist (Altura).
Tornem a Navajas travessant el Paratge Natural Municipal de L’Esperanza, en la cima del qual es troba l’ermita de la Mare de Déu de l’Esperanza.
Finalitzarem en el nucli urbà de Navajas, vila pairal de retorçuts carrers que denoten el seu origen musulmà, amb interessants i antigues vil·les dels visitants que venien des de València a prendre les aigües medicinals del desaparegut balneari, i el seu majestuós Om, plantat en 1609, en la plaça més popular de la localitat.

RUTA DE LOS MANANTIALES DE NAVAJAS A SEGORBE CASTELLON EN RUTA

RUTA DE LOS MANANTIALES DE NAVAJAS A SEGORBE CASTELLON EN RUTA

RUTA DE LOS MANANTIALES DE NAVAJAS A SEGORBE CASTELLON EN RUTA

2. CIRAT Y SU SALTO DE LA NOVIA

Distancia: 14 km. Recomendada para mayores de 12 años
Descripción:

Cirat, la histórica capital del Alto Mijares, es un precioso pueblo sobre la vega del río Mijares que serpentea lento a través de huertas, choperas y laderas abancaladas con frutales.
Rodeado de montañas donde los pinares se extienden con profusión, y a la sombra del Campero y sus 915m de altitud, Cirat muestra orgulloso su pasado histórico gracias a un importante patrimonio, en el que destaca la Torre del Conde y, por supuesto, el castillo de Abú Zayd.
La excursión nos llevará a visitar el cerro del Castillo donde se alzan los restos de la antigua fortaleza y desde donde tendremos una espectacular panorámica del Barranco de las Salinas. Seguiremos por una preciosa senda, paralela al cauce del barranco, por un paisaje privilegiado donde las muelas, los cortados, y el profundo silencio entre ingentes masas de pinos son la nota predominante. Poco a poco, tras dejar atrás la fuente del Piojo y la Huertica, llegaremos hasta una de sus joyas, la espectacular cascada del Salto de Novia. De regreso a Cirat, merece una visita y un baño si el tiempo es apropiado, las pozas del Barranco de las Salinas y para terminar, un paseo por la Casa de la Villa para contemplar la bella Torre del Conde del siglo XIII.

2. CIRAT I EL SEU SALT DE LA NÓVIA

Distància: 14 km. Recomanada per a majors de 12 anys
Descripció:

Cirat, la històrica capital de l’Alt Millars, és un preciós poble sobre la vega del riu Millars que serpenteja lent a través d’hortes, xopades i vessants abancalades amb fruiters.
Rodejat de muntanyes on les pinedes s’estenen amb profusió, i a l’ombra del Campero i els seus 915m d’altitud, Cirat mostra orgullós el seu passat històric gràcies a un important patrimoni, en el que destaca la Torre del Conde i, per descomptat, el castell d’Abu Zayd.
L’excursió ens portarà a visitar el turó del castell on s’alcen les restes de l’antiga fortalesa i des d’on tindrem una espectacular panoràmica del Barranc de las Salinas. Seguirem per una preciosa senda, paral·lela al llit del barranc, per un paisatge privilegiat on les moles, els tallats, i el profund silenci entre ingents masses de pins són la nota predominant. A poc a poc, després de deixar arrere la fuente del Piojo i la Huertica, arribarem fins una de les seues joies, l’espectacular cascada del Salto de la Novia. De tornada a Cirat, mereix una visita i un bany si el temps és apropiat, els tolls del Barranco de les Salinas i per a acabar, un passeig per la Casa de la Vila per a contemplar la bella Torre del Conde del segle XIII.

CIRAT

CIRAT

CIRAT

3. CULLA MEDIEVAL

Distancia: Variable. Recomendada para todos los públicos
Descripción:

Culla, conquistada a los musulmanes en 1233 por Don Blasco de Alagón, mantiene su imagen de fortaleza inexpugnable destacando entre las agrestes montañas del Maestrat.
La ruta comienza con la visita al casco histórico, declarado Bien de Interés Cultural, un mundo privilegiado de murallas, calles empedradas y edificios históricos como la Casa Abadía o la Antiga Presó.
Tras el recorrido urbano, no podemos perdernos la espectacular Carrasca de Culla, en la Masía Clapés. Árbol monumental de la Comunidad Valenciana con 7 metros de circunferencia de tronco bajo cuya copa, según cuenta la leyenda, se cobijaba una compañía del ejército durante las guerras carlistas.
En sus proximidades, una pista nos conduce hasta el río Molinell y al Molí de l’Orde o Molí Toni, molino harinero del siglo XVI que perteneció a la Orden de Montesa cuyos escudos aún se pueden observar. El molino ha sido rehabilitado para transportarnos a épocas pasadas, conocer el funcionamiento de la maquinaria y los utensilios que usaban nuestros antepasados para moler el grano y obtener harina, y puede visitarse con reserva previa.

3. CULLA MEDIEVAL

Distància: Variable. Recomanada per a tots els públics
Descripció:

Culla, conquistada als musulmans en 1233 per En Blasco de Alagón, manté la seua imatge de fortalesa inexpugnable destacant entre les agrestes muntanyes del Maestrat.
La ruta comença amb la visita al casc històric, declarat Bé d’Interés Cultural, un món privilegiat de muralles, carrers empedrats i edificis històrics com la Casa Abadia o l’Antiga Presó.
Després del recorregut urbà, no ens podem perdre l’espectacular Carrasca de Culla, en la Masia Clapés. Arbre monumental de la Comunitat Valenciana amb 7 metres de circumferència de tronc davall la copa de la qual, segons conta la llegenda, s’albergava una companyia de l’exèrcit durant les guerres carlines.
En les seues proximitats, una pista ens conduïx fins al riu Molinell i al Molí de l’Orde o Molí Toni, molí fariner del segle XVI que va pertànyer a l’Orde de Montesa els escuts de la qual encara es poden observar. El molí ha sigut rehabilitat per a transportar-nos a èpoques passades, conèixer el funcionament de la maquinària i els utensilis que usaven els nostres avantpassats per a moldre el gra i obtindre farina, i pot visitar-se amb reserva prèvia.

Culla

Culla

Culla

4. LESERA, UNA CIUDAD ROMANA ENTRE MONTAÑAS

Distancia: 6 km ida y vuelta. Recomendada para todos los públicos
Descripción:

La localidad de Forcall, en la comarca de Els Ports, debe su nombre a la forma de horca que han labrado los ríos Caldes, Cantavieja y Morella, al unirse para formar el río Bergantes.
Destaca, entre otros motivos, por el hecho de que en su término municipal se encuentra uno de los yacimientos arqueológicos más interesantes de la provincia, la Moleta dels Frares o de Liborio probablemente la Res Publica Lesserensis de Ptolomeo, un importante núcleo íbero-romano. Situado en una pequeña muela, en 1876 se descubrieron allí los restos de una ciudad romana, identificada con el nombre de Lesera, declarada Bien de Interés Cultural. De sus elementos fortificados destaca la muralla que protegía la ciudad, buena parte de la cual se conserva en la zona de entrada. Muchos son los años que han pasado desde entonces, pero sus ruinas nos siguen enseñando cómo era la ciudad de aquellos primeros pobladores de nuestras tierras.
Caminando hacia el yacimiento se atraviesan interesantes enclaves naturales de Forcall y ya en Lesera, nos sumergiremos en nuestra historia remota.
De regreso a Forcall, puede visitarse la Colección Museográfica, lugar en el que se conservan algunos de los restos recuperados del yacimiento, y su Plaza Mayor donde se encuentra el Palacio de Osset del siglo XVI.

4. LESERA, UNA CIUTAT ROMANA ENTRE MUNTANYES

Distància: 6 km anada i tornada. Recomanada per a tots els públics
Descripció:

La localitat de Forcall, en la comarca de Els Ports, deu el seu nom a la forma de forca que han llaurat els rius Caldes, Cantavieja i Morella, a l’unir-se per a formar el riu Bergantes.
Destaca, entre altres motius, pel fet que en el seu terme municipal es troba un dels jaciments arqueològics més interessants de la província, La Moleta dels Frares o de Liborio probablement la Res Publica Lesserensis de Ptolemeo, un important nucli iber-romà. Situat en una xicoteta mola, en 1876 es van descobrir allí les restes d’una ciutat romana, identificada amb el nom de Lesera, declarada Bé d’Interés Cultural. Dels seus elements fortificats destaca la muralla que protegia la ciutat, bona part de la qual es conserva en la zona d’entrada. Molts són els anys que han passat des de llavors, però les seues ruïnes ens continuen ensenyant com era la ciutat d’aquells primers pobladors de les nostres terres.
Caminant cap al jaciment es travessen interessants enclavaments naturals de Forcall i ja en Lesera, ens submergirem en la nostra història remota.
De tornada a Forcall, pot visitar-se la Col·lecció Museogràfica, lloc en què es conserven algunes de les restes recuperades del jaciment, i la seua Plaça Major on es troba el Palau d’Osset del segle XVI.

lesera

Lesera Arqueología

Lesera Arqueología

5. CAMINANDO POR ARTANA. ENTRE MINAS Y ALCORNOCALES

Distancia: 17 km. Recomendada para mayores de 12 años
Descripción:

Visitamos en esta ocasión la localidad de Artana, puerta de entrada al Parque Natural de la Sierra de Espadán. Lugar antiquísimo rodeado de montañas, Artana, destaca por su casco antiguo, de trazado musulmán y muchas casas de estilo modernista. Su historia alcanza plena importancia con la llegada de los árabes, como lo atestigua su castillo y la gran cantidad de poblados musulmanes en toda la zona.
La ruta nos lleva a conocer la tradición minera de la localidad, desde tiempos de los romanos hasta que cesó la actividad, representada por el conjunto Virgen del Amparo. Tras pasar por las minas y sus cavidades subterráneas, los caminos y senderos que atraviesan el sur de la población culminan en los bellos parajes del Barranco de Eslida y el cerro del Roig. Entre bosques tupidos de alcornoques y bancales de olivos, algunos de espectacular porte, tendremos ocasión de contemplar los hitos principales del valle antes de regresar nuevamente a Artana, callejear por su casco antiguo y visitar el Museo Municipal de las minas de hierro.

5. CAMINANT PER ARTANA. ENTRE MINES I SUREDES

Distància: 17 km. Recomanada per a majors de 12 anys
Descripció:

Visitem en esta ocasió la localitat d’Artana, porta d’entrada al Parc Natural de la Serra d’Espadà. Lloc antiquíssim rodejat de muntanyes, Artana, destaca pel seu nucli antic, de traçat musulmà i moltes cases d’estil modernista. La seua història aconsegueix plena importància amb l’arribada dels àrabs, com ho testifica el seu castell i la gran quantitat de poblats musulmans en tota la zona.
La ruta ens porta a conèixer la tradició minera de la localitat, des de temps dels romans fins que va cessar l’activitat, representada pel conjunt Virgen del Amparo. Després de passar per les mines i les seues cavitats subterrànies, els camins i sendes que travessen el sud de la població culminen en els bells paratges del Barranc d’Eslida i el turó del Roig. Entre boscos atapeïts de sureres i bancals d’oliveres, algunes d’espectacular port, tindrem ocasió de contemplar les fites principals de la vall abans de tornar novament a Artana, vagarejar pel seu nucli antic i visitar el Museu Municipal de les mines de ferro.

Artana

Artana mina

Artana Castellon ecoturismo cultural turismo familiar comunidad valenciana gastronomia naturaleza

6. NULES, TIERRA DE MARJAL Y NARANJOS CLEMENULES

Distancia: 12 km. Recomendada para mayores de 10 años
Descripción:

Nules, en la Plana Baixa, ha sido tradicionalmente una localidad agrícola, con claro predominio del cultivo de cítricos. De hecho, en esta población se desarrolló una variedad de clementina, que con la denominación de clemenules es reconocida y apreciada, dentro y fuera de nuestras fronteras. Posteriormente se instauró la industria cerámica y azulejera y esta, junto al sector de manipulación y comercialización de los cítricos, ha convertido a Nules en uno de los principales centros industriales de la provincia.
La localidad está separada del mar por una importante zona de marjal en la que antaño se cultivaba arroz y hoy se dedica a huertos de naranjos, principalmente. De la primitiva zona húmeda hoy queda como testimonio la laguna litoral de L’estany, junto a la playa de Nules, un enclave de 2,7 hectáreas declarado Paraje Natural Municipal y una espléndida muestra de ecosistema acuático con su flora y fauna característica.
En el recorrido hay que incluir una visita a Mascarell, pequeña población amurallada, única en la Comunidad Valenciana, que pertenecía a la Baronía y Marquesado de Nules, cuyo conjunto ha sido declarado Bien de Interés Cultural.

6. NULES, TERRA DE MARJAL I TARONGERS CLEMENULES

Distància: 12 km. Recomanada per a majors de 10 anys
Descripció:

Nules, en la Plana Baixa, ha sigut tradicionalment una localitat agrícola, amb clar predomini del cultiu de cítrics. De fet, en esta població es va desenvolupar una varietat de clementina, que amb la denominació de clemenules és reconeguda i apreciada, dins i fora de les nostres fronteres. Posteriorment es va instaurar la indústria ceràmica i del taulellet i esta, junt amb el sector de manipulació i comercialització dels cítrics, ha convertit a Nules en un dels principals centres industrials de la província.
La localitat està separada del mar per una important zona de marjal en què antany es cultivava arròs i hui es dedica a horts de tarongers, principalment. De la primitiva zona humida hui queda com a testimoni la llacuna litoral de L’estany, al costat de la platja de Nules, un enclavament de 2,7 hectàrees declarat Paratge Natural Municipal i una esplèndida mostra d’ecosistema aquàtic amb la seua flora i fauna característica.
En el recorregut cal incloure una visita a Mascarell, xicoteta població murallada, única a la Comunitat Valenciana, que pertanyia a la baronia i marquesat de Nules, el conjunt de la qual ha sigut declarat Bé d’Interés Cultural.

Nules naranja

Nules Mascarell

Nules L’estany ruta

7. CINCTORRES, CAMINANDO ENTRE DINOSAURIOS

Distancia: 6 km. Recomendada para todos los públicos
Descripción:

Cinctorres, en la comarca de Els Ports, se levanta sobre un altiplano, entre el Monte Bovalar y el valle del río Caldes. En su paisaje destaca la impresionante Roca Parda y la Roca Roja, en la rambla Celumbres donde es fácil observar el vuelo de los buitres leonados.
Empezaremos el recorrido por el importante yacimiento paleontológico ANA, el único yacimiento de dinosaurios visitable en la provincia, donde pueden verse réplicas de los fósiles, exactamente en el mismo lugar en que se encontraron, junto con un panel informativo sobre el dinosaurio al que pertenecía. De regreso al pueblo, se recomienda visitar el museo donde se encuentran los fósiles auténticos que se han extraído del yacimiento.

7. CINCTORRES, CAMINANT ENTRE DINOSAURES

Distància: 6 km. Recomanada per a tots els públics
Descripció:

Cinctorres, en la comarca dels Ports, s’alça sobre un altiplà, entre el Monte Bovalar i la vall del riu Caldes. En el seu paisatge destaca la impressionant Roca Parda i la Roca Roja, en la rambla Celumbres on és fàcil observar el vol dels voltors.
Començarem el recorregut per l’important jaciment paleontològic ANA, l’únic jaciment de dinosaures visitable en la província, on poden veure’s rèpliques dels fòssils, exactament en el mateix lloc en què es van trobar, junt amb un panell informatiu sobre el dinosaure a qui pertanyia. De tornada al poble, es recomana visitar el museu on es troben els fòssils autèntics que s’han extret del jaciment.

Cinctorres ANA

Cinctorres museo dinosaurio

Cinctorres rambla Celumbres