El algarrobo, vigía del Mediterráneo

El algarrobo, vigía del Mediterráneo

Árbol majestuoso que necesita ver el mar para desarrollarse en todo su esplendor, generoso en su fruto y bellísimo en sus formas de tronco grueso y retorcido, con largas ramas combadas y cubiertas de brillantes hojas, dando sombra y frescor en verano y verdor en el invierno.
Dicen que llegó del próximo oriente para quedarse y durante siglos ha proporcionando alimento y recursos a muchas generaciones de personas y animales, incesante frente a las severidades del clima, invulnerable a sequias y heladas.
Su fruto, la algarroba, envuelve en su dulzona pulpa a las semillas, garrofines con los que se preparaban harinas y el chocolate de los más humildes y del que se extrae una goma utilizada como aditivo natural en alimentación y para usos farmacéuticos e industriales.
Los árabes denominaban querat a la semilla y, por su uniformidad, era usada como unidad de peso en la Edad Media, principalmente en joyería, y de ahí deriva la palabra quilate.

Algarrobas. Autor, Joan Grífols

Algarrobas. Autor, Joan Grífols

Cuentan que hubo un tiempo en el que los campesinos más pobres tenían que salir a los campos, cuando los ricos terminaban la cosecha de algarrobas, para recoger las que habían quedado en el suelo u olvidadas en los árboles.
Uno de ellos, Miquel, salía todos los días pero cada vez tenía que ir más lejos para poder llenar, al menos, medio saco. Una tarde, de regreso a casa, se sentó a descansar bajo un algarrobo, lamentando su desgracia y su miseria.
-¡Cuánto daría por cambiar mi vida, por poder trabajar de sol a sol sabiendo que iba a tener buena cosecha. ¡Cuánto…!- Hasta daría mi alma al diablo, dijo el labrador desesperado.
De pronto, apareció frente a él un caballero muy extraño, vestido de negro, que con una rara sonrisa le preguntó: -¿De verdad venderías tu alma al diablo?-
-¡Sí!, contestó Miquel. Me crié en una familia modesta pero nunca nos faltó para comer y vestir… Y yo lo he perdido todo! Hasta la tierra que con tanto esfuerzo me dejaron mis padres. ¡No puedo soportar seguir viviendo así!-
-Muy bien- le dijo al hombre- ¿Y me entregarías tu alma a cambio de llevar desde hoy una vida sin necesidades? ¿Estás bien seguro?-
Miquel, espantado al oírlo, se levantó de un salto y, aún incrédulo, lo miro detenidamente confirmando que tenía al mismísimo satanás ante sus ojos.
Sí, si me concedes dinero para no pasar hambre ni frío, te la daría sin dudar un segundo– le dijo el labrador.
El diablo se dio la vuelta y volvió a aparecer con una bolsa de terciopelo rojo que le entregó a Miquel.
-Antes de ver lo que hay dentro me tienes que dar tu palabra de que tu alma será mía- dijo el diablo.
-¡Prometido!- le contestó Miquel abriendo la bolsa y mirando asombrado las monedas de oro que contenía.
-La bolsa estará siempre llena de monedas por más que gastes, pero tienes que decirme cuando me vas a entregar tu alma- dijo el diablo.
Miquel, mientras meditaba la respuesta, vio los algarrobos a su alrededor; grandes, fuertes, casi inmortales y le contestó decidido: iré contigo cuando no quede ninguna algarroba en los árboles.
-Así será, contestó satanás. Observaré los algarrobos día a día y volveré cuando no queden más frutos por recoger. Y desapareció tan misteriosamente como había llegado.

Las cansadas manos de un labrador. Autora, Esther Antoranz

Las cansadas manos de un labrador. Autora, Esther Antoranz

El labrador, a pesar de tener todo el dinero que quería, no hizo nunca ostentación de su riqueza. Vivía modestamente y ayudaba a los labradores que, como antes él, tenían que recoger las algarrobas del suelo para poder comer.
Pasó el invierno y la primavera, y llegó un nuevo verano que hizo madurar las algarrobas. Los labradores comenzaron a recogerlas, llenando sacos y sacos que transportaban en los carros de sus señores.
Y llegó el último día de la cosecha.
El diablo, que había estado vigilando los trabajos, se presentó de nuevo ante Miquel diciéndole:
-Ya no quedan algarrobas en los árboles. Ha llegado el momento de cumplir tu parte del pacto y vengas conmigo-
-¿Estás seguro de que no quedan algarrobas en los árboles?- preguntó el labrador con voz tranquila y alegre.
-Sí, dijo el diablo. Lo he observado todo y no queda ninguna.
-¿quieres que vayamos a comprobarlo?, le dijo Miquel.
El diablo aceptó, ya un poco mosqueado por la serenidad y la irónica sonrisa del labrador.
– ¿ves como no queda ninguna?, le dijo. Pero Miquel se subió a un algarrobo y alcanzando una de las ramas más altas le dijo: mira diablo, ¿ves estos pequeños frutos verdes? Pues son las algarrobas que madurarán por San Juan. Si fueras labrador, como yo, sabrías que el algarrobo tiene frutos durante todo el año. Mientras unos maduran, los otros comienzan a brotar…
El diablo, enfurecido por haber sido burlado por un simple campesino, desapareció entre una nube de humo y un fuerte olor a azufre, sin el alma prometida y maldiciendo al árbol que se la había arrebatado.
Dice la leyenda que Miquel siguió trabajando los campos de algarrobos durante toda su vida y que siempre ayudó, con sus monedas de oro, a los demás labradores para que llevaran una vida digna.
Así de extraordinario y generoso es el algarrobo y así lo es el alma que hoy abraza entre sus amorosas raíces, vigilantes del mar y las montañas desde su más preciada atalaya.

Atardecer en el Mediterráneo. Autor, Jomablanco

Atardecer en el Mediterráneo. Autor, Jomablanco

______________________________________
Traducció al valencià:

La garrofera, sentinella del Mediterrani.

Arbre majestuós que necessita veure el mar per a desenvolupar-se en tota la seua esplendor, generós en el fruit i bellíssim en les seues formes de tronc gros i retorçut, amb llargues branques corbades i cobertes de brillants fulles, donant ombra i frescor a l’estiu i verdor a l’hivern.
Diuen que va arribar del pròxim orient per a quedar-se i durant segles ha proporcionant aliment i recursos a moltes generacions de persones i animals, incessant front les severitats del clima, invulnerable a sequeres i gelades.
El seu fruit, la garrofa, envolta en la seua dolçassa polpa a les llavors, garrofins amb que es preparaven farines i el xocolate dels més humils i del que s’extrau una goma utilitzada com a additiu natural en alimentació i per a usos farmacèutics i industrials.
Els àrabs denominaven querat a la llavor i, per la seua uniformitat, era usada com a unitat de pes en l’Edat Mitjana, principalment en joieria, i d’ací deriva la paraula quirat.
Conten que va haver-hi un temps en què els llauradors més pobres havien d’eixir als camps, quan els rics acabaven la collita de garrofes, per a arreplegar les que havien quedat al terra o oblidades en els arbres.
Un d’ells, Miquel, eixia tots els dies però cada vegada havia d’anar més lluny per poder omplir, almenys, mig sac. Una vesprada, de tornada a casa, es va assentar a descansar baix d’una garrofera, lamentant la seua desgràcia i la seua misèria.
-Quant donaria per canviar la meua vida, per poder treballar de sol a sol sabent que tindria bona collita. Quant…!- Fins i tot donaria la meua ànima al diable, va dir el llaurador desesperat.
De sobte, va aparèixer al seu davant un cavaller molt estrany, vestit de negre, que amb un rar somriure li va preguntar: – de veritat vendries la teua ànima al diable?-
-Sí!, contestà Miquel. Em vaig criar en una família modesta però mai ens va faltar per a menjar i vestir… I jo ho he perdut tot! Fins la terra que amb tant d’esforç em van deixar els meus pares. No puc suportar continuar vivint així!-
-Bé- li va dir l’home- I m’entregaries la teua ànima a canvi de portar des de hui una vida sense necessitats? Estàs ben segur?-
Miquel, espantat a l’escoltar-ho, es va alçar d’un bot i, encara incrèdul, el mirà detingudament confirmant que hi tenia al davant el mateix satanàs.
Sí, si em concedixes diners per a no passar fam ni fred, te la donaria sense dubtar un segon– li va dir el llaurador.
El diable es va donar la volta i va tornar a aparéixer amb una bossa de vellut roig que li va entregar a Miquel.
-Abans de veure el que hi ha dins m’has de prometre que em donaràs la teua ànima- va dir el diable.
-Promés!- li va contestar Miquel, obrint la bossa i mirant sorprés les monedes d’or que contenia.
-La bossa estarà sempre plena de monedes per més que gastes, però has de dir-me quan em vas a entregar la teua ànima- va dir el diable.
Miquel, mentres meditava la resposta, va veure les garroferes al seu voltant; grans, fortes, quasi immortals i li va contestar decidit: aniré amb tu quan no quede cap garrofa en els arbres.
-Així serà, contestà satanàs. Observaré les garroferes dia a dia i tornaré quan no queden més fruits per arreplegar. I va desaparéixer tan misteriosament com havia arribat.
El llaurador, encara que tenia tots els diners que volia, no va fer mai ostentació de la seua riquesa. Vivia modestament i ajudava als llauradors que, com abans ell, havien d’arreplegar les garrofes del terra per poder menjar.
Va passar l’hivern i la primavera, i va arribar un nou estiu que va fer madurar les garrofes. Els llauradors van començar a arreplegar-les, omplint sacs i sacs que transportaven en els carros dels seus senyors.
I va arribar l’últim dia de la collita.
El diable, que havia estat vigilant els treballs, es va presentar de nou davant de Miquel dient-li:
-Ja no queden garrofes en els arbres. Ha arribat el moment de complir la teua part del pacte i que vingues amb mi-
-Estàs segur que no queden garrofes en els arbres?- va preguntar el llaurador amb veu tranquil·la i alegre.
-Sí, va dir el diable. Ho he observat tot i no queda cap.
-Vols que anem a comprovar-ho?, va dir Miquel.
El diable acceptà, ja un poc picat per la serenitat i l’irònic somriure del llaurador.
– Veus com no hi queda cap?, li va dir. Però Miquel es va pujar a un garrofera i atrapant una de les branques més altes digué: mira diable, veus estos xicotets fruits verds? Doncs són les garrofes que maduraran per Sant Joan. Si fores llaurador com jo, sabries que la garrofera té fruits durant tot l’any. Mentres uns maduren, els altres comencen a brollar…
El diable, enfurit per haver sigut burlat per un simple llaurador, va desaparéixer entre un núvol de fum i una forta olor a sofre, sense l’ànima promesa i maleint a l’arbre que li hi havia arrabassat.
Diu la llegenda que Miquel va continuar treballant els camps de garroferes durant tota la vida i que sempre va ajudar, amb les seues monedes d’or, als altres llauradors perquè portaren una vida digna.
Així d’extraordinària i generosa és la garrofera i així ho és l’ànima que avui abraça entre les seues amoroses arrels, ambdues vigilant la mar i les muntanyes des de la seua més preada talaia.

____________________________
Fotografía de portada: Algarrobos. Autor, Juan Antonio Capó Alonso
____________________________