La leyenda del Salt del Cavall

La leyenda del Salt del Cavall

La maravillosa naturaleza de Llucena, en la comarca de l’Alcalatén, nos sorprende una vez más con un rincón espectacular envuelto por la leyenda: el barranco del Salt del Cavall flanqueado por imponentes muros pétreos.
Cuenta la leyenda que en las proximidades de este paraje tuvo lugar una de las muchas y cruentas batallas que hubieron en siglos pasados en nuestras tierras entre cristianos y sarracenos.
En esta, los musulmanes eran tan numerosos que estaban acorralando a los cristianos y obligándoles a retroceder ocasionando numerosas bajas entre sus huestes.
Ante tal empuje, los cristianos invocaron la ayuda del apóstol Santiago, como era habitual en estas lides y de ahí su apelativo de “matamoros”, quien acudió a socorrerles montado en su blanco caballo. Sin embargo, esta vez era tan feroz el ejército musulmán que ni él pudo hacerles frente.
Ante la pérdida irremediable de la batalla, Sant Jaume y un grupo de caballeros intentaban defender a las tropas en retirada haciéndose perseguir por el enemigo.
Viendo que estaba todo perdido, el apóstol espoleo su blanco caballo para que los sarracenos lo persiguieran a él. Cuando casi los tenía encima, golpeó la tierra que se abrió en un inmenso precipicio que parecía llegar hasta el mismo infierno. Con un milagroso salto de su caballo, Sant Jaume venció los 70 m que separaban los bordes de la garganta, pero todos los sarracenos se despeñaron al fondo de ella, pereciendo.
Y dicen que, en lo alto de este barranco, aún pueden verse grabadas sobre la roca las huellas de los cascos del caballo blanco en el mismo lugar en el que, cual Pegaso, saltó el precipicio.

vista-del-salt-del-cavall-autor-jesus-lcr

Vista del Salt del Cavall. Autor, Jesús LCR

______________________________________
Traducció al valencià:

La llegenda del Salt del Cavall
La meravellosa naturalesa de Llucena, en la comarca de l’Alcalatén, ens sorprèn una vegada més amb un racó espectacular envoltat per la llegenda: el barranc del Salt del Cavall flanquejat per imponents murs petris.
Conta la llegenda que en les proximitats d’este paratge va tindre lloc una de les moltes i cruentes batalles que van haver-hi en segles passats en les nostres terres entre cristians i sarraïns.
En esta, els musulmans eren tan nombrosos que estaven acorralant els cristians i obligant-los a retrocedir, ocasionant nombroses baixes entre les seues hosts.
Davant de tal espenta, els cristians van invocar l’ajuda de l’apòstol Santiago (Sant Jaume), com era habitual en estos combats i d’ací el seu apel·latiu de “matamoros”, qui va acudir a socórrer-los muntat en el seu blanc cavall. Però, esta vegada era tan feroç l’exèrcit musulmà que ni ell va poder fer-los front.
Davant de la pèrdua irremeiable de la batalla, Sant Jaume i un grup de cavallers intentaven defendre a les tropes en retirada fent-se perseguir per l’enemic.
Veient que estava tot perdut, l’apòstol va esperonar el seu blanc cavall perquè els sarraïns el perseguiren a ell. Quan quasi els tenia al damunt, va colpejar la terra que es va obrir en un immens precipici que pareixia arribar fins al mateix infern. Amb un miraculós salt del seu cavall, Sant Jaume va vèncer els 70 m que separaven les vores de la gola, però tots els sarraïns s’hi van despenyar al fons, perint.
I diuen que, en la part alta d’este barranc, encara poden veure’s gravades sobre la roca les empremtes dels cascos del cavall blanc en el mateix lloc en què, qual Pegàs, va botar el precipici.

___________________________
Fotografía de portada: Salt del Cavall. Autor, Jr Puig