Los 20 Parajes Naturales Municipales de nuestras comarcas (3ª parte) / Els 20 Paratges Naturals Municipals de les nostres comarques (3ª part)

Los 20 Parajes Naturales Municipales de nuestras comarcas (3ª parte) / Els 20 Paratges Naturals Municipals de les nostres comarques (3ª part)

13. LA PALOMITA

Este Paraje Natural Municipal, en Villafranca del Cid, fue declarado el año 2007 con una superficie de 148,58 hectáreas.
El bosque de Palomita está muy vinculado a los vecinos de la localidad ya que era un monte comunal del que se han venido obteniendo numerosos recursos a lo largo de los siglos. Hoy en día, todavía quedan en pie los restos del conocido como Pi del comunet, árbol monumental que murió por la caída de un rayo en 1987.
Es un área de gran valor natural con dos microrreservas de flora y un gran interés paisajístico y cultural. La formación vegetal dominante es el pinar de pino laricio, a veces mezclado con pino silvestre y algunos rodales de carrasca, quejigo y arces, con un matorral de enebro y sabina negral, principalmente.
En enclaves con condiciones bioclimáticas específicas, como la umbría del barranc de la Font d’Horta, aparecen especies de gran interés como el acebo, el tilo o el tejo. Desde el punto de vista botánico ésta es la zona de mayor interés del Paraje.
En relación con la fauna, destaca la presencia de la cabra montés, tejón, comadreja y garduña. Es frecuente observar buitres leonados sobrevolando el espacio, así como esporádicamente águila real, águila culebrera, halcón peregrino o cernícalo vulgar.
Por otra parte, el Paraje presenta un alto interés etnográfico por la presencia de numerosos elementos de la arquitectura de piedra en seco, como casetes o barraques, bancales, muros para delimitar propiedades o vías pecuarias y cercados para el ganado.
También son abundantes a lo largo de todo el término estas y otras construcciones de piedra en seco como caminos adoquinados, masías o puentes, por lo que este tipo de arquitectura es un referente en el patrimonio cultural de Vilafranca, además de estar declarado como Patrimonio Cultural Inmaterial de la Humanidad por la Unesco.

13. LA PALOMITA

Este Paratge Natural Municipal, a Vilafranca, va ser declarat l’any 2007 amb una superfície de 148,58 hectàrees.
El bosc de Palomita està molt vinculat als veïns de la localitat ja que era una forest comunal d’on s’han obtingut nombrosos recursos al llarg dels segles. Hui en dia, encara queden en peu les restes del conegut com a Pi del Comunet, arbre monumental que va morir per la caiguda d’un rellamp en 1987.
És una àrea de gran valor natural amb dos microrreserves de flora i un gran interés paisatgístic i cultural. La formació vegetal dominant és la pineda de pinassa, a vegades mesclat amb pi silvestre i alguns rodals de carrasca, roure valencià i aurons, amb un matoll de ginebre i savina negral, principalment.
En enclavaments amb condicions bioclimàtiques específiques, com l’ombria del barranc de la Font d’Horta, apareixen espècies de gran interés com el grèvol, el til·ler o el teix. Des del punt de vista botànic esta és la zona de major interés del Paratge.
En relació amb la fauna, destaca la presència de la cabra salvatge, teixó, mostela i fagina. És freqüent observar voltors sobrevolant l’espai, així com esporàdicament àguila daurada, àguila marcenca, falcó pelegrí o xoriguer comú.
D’altra banda, el Paratge presenta un alt interés etnogràfic per la presència de nombrosos elements de l’arquitectura de pedra en sec, com casetes o barraques, bancals, murs per a delimitar propietats o vies pecuàries i encerclats per al bestiar.
També són abundants al llarg de tot el terme estes i altres construccions de pedra en sec com a camins empedrats, masies o ponts, per la qual cosa este tipus d’arquitectura és un referent en el patrimoni cultural de Vilafranca, a més d’estar declarat com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

14. SANT MIQUEL

Situado en Vilafamés, el Paraje Natural Municipal Sant Miquel, de 43,5 hectáreas se declaró el año 2007.
La zona presenta un elevado valor ecológico y paisajístico al tratarse de materiales geológicos triásicos, relativamente singulares en la Comunidad Valenciana, y estar rodeada por un entorno muy antropizado lo que resalta su relieve a nivel local.
En el ámbito del paraje dominan los afloramientos de materiales del Triásico, principalmente dolomías y calizas margosas sobre los que se desarrolla un pinar de pino carrasco con algunos bosquetes de carrascas en las partes elevadas del paraje. El sotobosque está compuesto por un matorral de palmito y mirto, arbusto emblemático de la cultura mediterránea, asociado a costumbres y tradiciones que desde antiguo se empleó con fines medicinales, además de varios endemismos valencianos.
En lo que respecta a la fauna, en el paraje y su entorno se han identificado gran cantidad de especies, de las cuales se considera relevante la presencia, como nidificantes, del petirrojo y del pico picapinos, además de la amenazada águila perdicera.
El Paraje debe su nombre al principal elemento de su patrimonio cultural, la ermita de Sant Miquel, una construcción sencilla de 1640 de amplia fachada con ventanas y un espacioso porche con arcadas. Frente a la edificación existe una gran plaza y a escasa distancia un manantial.
Entre finales del siglo XVII y principios del siglo XVIII se construirá la masía anexa a la ermita que el ayuntamiento arrendará, así como las tierras anexas, con el fin de facilitar el aprovechamiento agrícola y ganadero de este espacio.
Otro aspecto destacable del paraje es su uso social. Las sendas y caminos existentes, así como los tres senderos municipales son ampliamente utilizadas para el desarrollo de actividades en la naturaleza. En particular, se reseña la romería desde Vilafamés hasta la ermita de Sant Miquel, que tiene lugar el cuarto domingo de Cuaresma y que se ha catalogado como Bien de Relevancia Local.

14. SANT MIQUEL

Situat a Vilafamés, el Paratge Natural Municipal Sant Miquel, de 43,5 hectàrees es va declarar l’any 2007.
La zona presenta un elevat valor ecològic i paisatgístic al tractar-se de materials geològics triàsics, relativament singulars a la Comunitat Valenciana, i estar rodejada per un entorn molt antropitzat el que ressalta el seu relleu a nivell local.
En l’àmbit del paratge dominen els afloraments de materials del triàsic, principalment dolomies i calcàries margoses al damunt dels que es desenvolupa una pineda de pi blanc amb alguns bosquets de carrasques en les parts elevades del paratge. El sotabosc està format per un matoll de margalló i murta, arbust emblemàtic de la cultura mediterrània, associat a costums i tradicions que des d’antic es va emprar amb fins medicinals, a més de diversos endemismes valencians.
Pel que fa a la fauna, en el paratge i el seu entorn s’han identificat gran quantitat d’espècies, de les quals es considera rellevant la presència, com a nidificants, del pit-roig i del picot garser gros, a més de l’amenaçada àguila cuabarrada.
El Paratge deu el seu nom al principal element del seu patrimoni cultural, l’ermita de Sant Miquel, una construcció senzilla de 1640 d’àmplia fatxada amb finestres i un espaiós porxo amb arcades. Enfront de l’edificació hi ha una gran plaça i a escassa distància un brollador.
Entre finals del segle XVII i principis del segle XVIII es construirà la masia annexa a l’ermita que L’ajuntament arrendarà, així com les terres annexes, a fi de facilitar l’aprofitament agrícola i ramader d’este espai.
Un altre aspecte destacable del paratge és el seu ús social. Les sendes i camins existents, així com les tres sendes municipals són àmpliament utilitzades per a l’exercici d’activitats en la naturalesa. En particular, es ressenya la romeria des de Vilafamés fins a l’ermita de Sant Miquel, que té lloc el quart diumenge de Quaresma i que s’ha catalogat com a Bé de Rellevància Local.

15. RAMBLA CELUMBRES Castellfort/Cinctorres/Portell de Morella

La Rambla de Celumbres o Sellumbres nace en Mosqueruela y desemboca en Cinctorres por lo que se trata de un río fronterizo entre Aragón y la Comunidad Valenciana y recibe diferentes denominaciones en cada territorio: en la parte aragonesa es la rambla o río de las Truchas y en la castellonense la rambla de Sellumbres.
Este Paraje Natural Municipal de la comarca de Els Ports, se declaró en el año 2008 y se localiza en el curso bajo de la rambla, en la zona de confluencia de los términos municipales de Castellfort, Cinctorres y Portell de Morella, con una superficie total de 1.194,40 hectáreas.
La complejidad geomorfológica de este territorio y el buen estado de conservación de las formaciones vegetales configuran un paisaje de gran singularidad y belleza. Pinares de pino laricio, con los que se mezcla algún pino silvestre, y carrascales conforman masas densas en las laderas del cauce de la rambla en las que se encuentran diversos endemismos vegetales de gran valor para la conservación, y especies de gran interés como el acebo, tejo y arce.
La zona de mayor calidad visual es el propio cauce de la rambla, con vertiginosos acantilados rocosos y diversos hitos paisajísticos, como la Roca Roja, la Roca Parda y la Roca del Cuervo, fácilmente identificables por el observador.
Por lo que respecta a la fauna destaca el grupo de las aves, entre las que abunda el buitre leonado, incluyendo algunas especies que requieren medidas de protección por el grado de amenaza de sus poblaciones como el águila real, águila culebrera, alcaraván común o chotacabras europeo.
También en el grupo de mamíferos se han identificado especies protegidas como el gato montés y la musaraña gris, así como garduña, tejón, comadreja o cabra pirenaica.
Entre el patrimonio histórico-cultural se encuentran dentro del Paraje varios yacimientos: Mas de Falcó (Castellfort); Fossar dels Moros y Costa de l´Albardó (Cinctorres); Turó de la Barcella y Abric del Turó de la Barcella (Portell de Morella).
Por otra parte, aunque fuera de los límites del P.N.M., destacan los Bienes de Interés Cultural: ermita de la Virgen de la Fuente y ermita de Sant Pere, en Castellfort; Torre dels Moros en Cinctorres y Castell de Portell, en Portell de Morella.

15. RAMBLA CELUMBRES Castellfort/Cinctorres/Portell de Morella

La Rambla de Celumbres o Sellumbres naix en Mosqueruela i desemboca a Cinctorres pel que es tracta d’un riu fronterer entre Aragó i la Comunitat Valenciana i rep diferents denominacions en cada territori: en la part aragonesa és la rambla o río de las Truchas i en el castellonenc la rambla de Sellumbres.
Este Paratge Natural Municipal de la comarca de Els Ports, es va declarar l’any 2008 i es localitza en el curs baix de la rambla, en la zona de confluència dels termes municipals de Castellfort, Cinctorres i Portell de Morella, amb una superfície total de 1.194,40 hectàrees.
La complexitat geomorfològica d’este territori i el bon estat de conservació de les formacions vegetals configuren un paisatge de gran singularitat i bellesa. Pinedes de pinassa, amb els que es mescla algun pi roig, i carrascars conformen masses denses en les vessants del llit de la rambla en què es troben diversos endemismes vegetals de gran valor per a la conservació i espècies de gran interés com el grèvol, teix i auró.
La zona de major qualitat visual és el propi llit, amb vertiginosos penya-segats i diverses fites paisatgístiques, com la Roca Roja, la Roca Parda i la Roca del Corb, fàcilment identificables per l’observador.
Pel que fa a la fauna destaca el grup de les aus, entre les que abunda el voltor, incloent algunes espècies que requereixen mesures de protecció pel grau d’amenaça de les seues poblacions com l’àguila daurada, l’àguila marcenca, el torlit comú o l’enganyapastors europeu.
També en el grup de mamífers s’han identificat espècies protegides com el gat salvatge i la musaranya grisa, així com fagina, teixó, mostela o cabra salvatge.
Entre el patrimoni històric cultural es troben dins del Paratge uns quants jaciments: Mas de Falcó (Castellfort); Fossar dels Moros i Costa de l´Albardó (Cinctorres); Turó de la Barcella i Abric del Turó de la Barcella (Portell de Morella).
D’altra banda, encara que fora dels límits del P.N.M., destaquen els Béns d’Interés Cultural: ermita de la Mare de Déu de la Font i ermita de Sant Pere, a Castellfort; Torre dels Moros a Cinctorres i Castell de Portell, a Portell de Morella.

16. EL CASTELL

El Paraje Natural Municipal El Castell, en Atzeneta del Maestrat, en la comarca de l’Alt Maestrat, se declaró en el año 2008, y abarca una superficie de 4,40 hectáreas.
El paraje está enclavado en las estribaciones de las Morradelles, en la cima de una pequeña loma, a 490 m de altitud, entre los barrancos de la Vall y Torre-Sellés, que, tras confluir en las inmediaciones, forman el barranco del Castell.
El paisaje en el ámbito del Paraje se caracteriza por lo abrupto de los montes que pese a su escasa altitud, no superior a los 500 metros, presentan profundos barrancos con laderas de elevadas pendientes.
En cuanto a la vegetación, si bien potencialmente correspondería a un encinar, sólo restan de él hoy unos cuantos ejemplares de carrasca. Destacan pequeños rodales de robles en las zonas más húmedas y frescas pero domina en el territorio el pinar de pino carrasco y una garriga, caracterizada por el romero, lentisco, coscoja y aliaga. La influencia antrópica se manifiesta en la presencia de especies exóticas introducidas, como la pitera, la chumbera o la yuca.
En esta diversidad paisajística destaca la presencia de mamíferos carnívoros, como el gato montés, la gineta o la garduña y de los quirópteros de la cercana Cova Oscura, uno de los refugios de estas especies de mayor importancia en la Comunidad Valenciana.
La umbría de los barrancos representa un hábitat idóneo para pequeñas rapaces, como el gavilán y el autillo, mientras que en el matorral abundan currucas y mosquiteros.
Los barrancos de la Vall y Torre-Sellés conservan, incluso en verano, pozas en las que habitan numerosos anfibios como el sapo común, sapo corredor, sapo partero, rana común e incluso el raro gallipato.
Entre los elementos patrimoniales y culturales singulares que conforman el espacio protegido, destaca de forma sobresaliente El Castell, que da nombre al Paraje Natural, fortificación defensiva del año 1516, que junto con la ermita constituyen el hito más visible del Paraje. El Castell de estilo medieval renacentista está catalogado como Bien de Interés Cultural y la ermita, construida con posterioridad es destino de dos romerías anuales desde Atzeneta.
También se encuentra dentro del ámbito territorial del Paraje Natural Municipal, el yacimiento arqueológico denominado Ermita de San Joan, poblado íbero adscrito a la Edad de Bronce (II-I milenio a.C.), y posteriormente medieval en el que se han hallado fragmentos de sílex y cerámica.

16. EL CASTELL

El Paratge Natural Municipal El Castell, a Atzeneta del Maestrat, en la comarca de l’Alt Maestrat, es va declarar l’any 2008, i comprèn una superfície de 4,40 hectàrees.
El paratge està enclavat en els contraforts de les Morradelles, en la cima d’una xicoteta lloma, a 490 m d’altitud, entre els barrancs de la Vall i Torre-Sellés, que, després de confluir als voltants, formen el barranc del Castell.
El paisatge en l’àmbit del Paratge es caracteritza per l’abrupte de les muntanyes que a pesar de la seua escassa altitud, no superior als 500 metres, presenten profunds barrancs amb vessants d’elevats pendents.
Quant a la vegetació, si bé potencialment correspondria a un carrascar, només hi resten hui uns quants exemplars de carrasca. Destaquen xicotets rodals de roures en les zones més humides i fresques però domina en el territori la pineda de pi blanc i una garriga, caracteritzada pel romer, llentiscle, coscoll i argelaga. La influència antròpica es manifesta en la presència d’espècies exòtiques introduïdes, com la pitera, la figuera de pala o la iuca.
En esta diversitat paisatgística destaca la presència de mamífers carnívors, com el gat salvatge, la geneta o la fagina, i dels quiròpters de la Cova Fosca, un dels refugis d’estes espècies de major importància a la Comunitat Valenciana.
L’ombria dels barrancs representa un hàbitat idoni per a xicotets rapaços, com l’esparver i el xot, mentres que en el matoll abunden tallarols i mosquiters.
Els barrancs de la Vall i Torre-Sellés conserven, inclús a l’estiu, tolls en què habiten nombrosos amfibis com el gripau comú, gripau corredor, tòtil, granota i inclús l’escàs ofegabous.
Entre els elements patrimonials i culturals singulars que conformen l’espai protegit, destaca de forma sobreïxent El Castell, que dóna nom al Paratge Natural, fortificació defensiva de l’any 1516, que junt amb l’ermita constituïxen la fita més visible del Paratge. El Castell d’estil medieval renaixentista està catalogat com Bé d’Interés Cultural i l’ermita, construïda amb posterioritat és destí de dos romeries anuals des d’Atzeneta.
També es troba dins de l’àmbit territorial del Paratge Natural Municipal, el jaciment arqueològic denominat ermita de Sant Joan, poblat iber adscrit a l’Edat de Bronze (III mil·lenni aC.), i posteriorment medieval en el que s’han trobat fragments de sílex i ceràmica.


17. LA DEHESA

El Paraje Natural Municipal La Dehesa, en el término municipal de Soneja, fue declarado en el año 2008 con una superficie de 681,40 hectáreas.
Dada la presencia en esa zona de numerosas especies botánicas raras, endémicas o en peligro de extinción, en el año 2000 también parte del paraje se declaró Microrreserva de Flora.
En un ecosistema agropastoril en origen se encuentra la laguna de la dehesa de carácter temporal, asentada sobre arenas silíceas y arcillas del Triásico y única de estas características en todo el territorio valenciano por lo que está incluida en el Catálogo de Zonas Húmedas de la Comunidad Valenciana desde 1995.
El Paraje Natural Municipal de la Dehesa destaca por su singularidad geomorfológica y la presencia de esta laguna endorreica de agua dulce y abundante vegetación, tradicionalmente utilizada como abrevadero del ganado que ha transitado por las vías pecuarias del entorno.
Alrededor de la laguna la vegetación está formada por alcornocales con pino piñonero y rodeno, y carrascas sobre un brezal-jaral.
La fauna existente en el espacio natural es muy rica y diversa, destacando significativamente la asociada a ecosistemas acuáticos, como el gallipato y el sapo de espuelas y aves como la cigüeña blanca que emplea la laguna como zona de descanso en su migración invernal.
En las zonas forestales habitan rapaces como el azor y diversas especies de quirópteros forestales y fisurícolas.
El patrimonio histórico y cultural lo constituyen seis yacimientos arqueológicos del paleolítico, de la edad del bronce y de época ibérica que confirman la ocupación humana a lo largo de la historia, y la cantera de «piedras de molino» en la que hoy aún encontramos vestigios de la creación de los llamados ruejos y se puede apreciar el tremendo esfuerzo que se realizaba para arrancarlos de la roca madre.

17. LA DEVESA

El Paratge Natural Municipal La Devesa, en el terme municipal de Soneja, va ser declarat l’any 2008 amb una superfície de 681,40 hectàrees.
Donada la presència en eixa zona de nombroses espècies botàniques rares, endèmiques o en perill d’extinció, l’any 2000 també part del paratge es va declarar Microrreserva de Flora.
En un ecosistema agropecuari en origen es troba la llacuna de la devesa de caràcter temporal, assentada sobre arenes silícies i argiles del triàsic i única d’estes característiques en tot el territori valencià pel que està inclosa en el Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana des de 1995.
El Paratge Natural Municipal de la Devesa destaca per la seua singularitat geomorfològica i la presència d’esta llacuna endorreica d’aigua dolça i abundant vegetació, tradicionalment utilitzada com a abeurador del bestiar que ha transitat per les vies pecuàries de l’entorn.
Al voltant de la llacuna la vegetació està formada per suredes amb pi pinyoner i roig, i carrasques sobre un bruguerar-estepar.
La fauna existent en l’espai natural és molt rica i diversa, destacant significativament l’associada a ecosistemes aquàtics, com l’ofegabous i el gripau d’esperons, i aus com la cigonya blanca que empra la llacuna com a zona de descans en la seua migració hivernal.
En les zones forestals habiten rapaços com l’astor i diverses espècies de quiròpters forestals i fissurícoles.
El patrimoni històric i cultural el constituïxen sis jaciments arqueològics del paleolític, de l’edat del bronze i d’època ibèrica que confirmen l’ocupació humana al llarg de la història, i la pedrera de «pedres de molí» en la que hui encara trobem vestigis de la creació dels coneguts ruejos i es pot apreciar el tremend esforç que es realitzava per a arrancar-los de la roca mare.

18. PEREROLES

Declarado Paraje Natural Municipal en el año 2010, se localiza en el término municipal de Morella sobre las laderas de la Serra de Sant Marc, entre los 970 y 1250 metros de altitud y con una superficie de 360,67 hectáreas.
Además, en la actualidad el Monte Pereroles está incluido en la ZEPA Tinença de Benifassà-Turmell y en el LIC Tinença de Benifassà, Turmell y Vallivana, de la Red Natura 2000.
La principal formación vegetal del paraje es un extenso pinar de pino laricio entre un paisaje caracterizado por la presencia de muelas como relieve característico. En el estrato arbustivo destacan especies como el acebo, el guillomo y el mostajo.
Bajo el dosel del pinar se desarrollan gran cantidad de quejigos, sobre todo desde el cese del aprovechamiento intensivo de madera. Menos común es la presencia de carrasca que sólo se encuentra de forma adehesada o en pequeños rodales en zonas con elevadas pendientes y escaso suelo.
En este mosaico de hábitats se encuentran mamíferos tan amenazados como el gato montés; numerosas rapaces como el águila calzada, azor, gavilán o el águila culebrera; aves ligadas a bosques de coníferas tales como el trepador azul, el agateador común, el pico picapinos, el herrerillo capuchino y el carbonero garrapinos, entre otras.
Aunque son numerosos los elementos patrimoniales en el término municipal, no existe ninguno catalogado dentro de los límites del Paraje. Sólo es de destacar una casa forestal, construida entre los años 1920 y 1930, que presenta una arquitectura muy característica.

18. PEREROLES

Declarat Paratge Natural Municipal l’any 2010, es localitza en el terme municipal de Morella sobre les vessants de la Serra de Sant Marc, entre els 970 i 1250 metres d’altitud i amb una superfície de 360,67 hectàrees.
A més, en l’actualitat el Monte Pereroles està inclòs en la ZEPA Tinença de Benifassà-Turmell i en el LIC Tinença de Benifassà, Turmell i Vallivana, de la Xarxa Natura 2000.
La principal formació vegetal del paratge és un extensa pineda de pinassa entre un paisatge caracteritzat per la presència de moles com a relleu característic. En l’estrat arbustiu destaquen espècies com el grèvol, el corner i la moixera.
Davall el dosser de la pineda es desenrotllen gran quantitat de roures valencians, sobretot des del cessament de l’aprofitament intensiu de fusta. Menys comú és la presència de carrasca que només es troba de forma devesada o en xicotets rodals en zones amb elevats pendents i sòl escàs.
En este mosaic d’hàbitats es troben mamífers tan amenaçats com el gat salvatge; nombrosos rapaços com l’àguila calçada, l’astor, l’esparver vulgar o l’àguila marcenca; aus lligades a boscos de coníferes com ara el pica-soques blau, el raspinell, el picot garser gros, la mallerenga emplomallada i la mallerenga carbonera, entre d’altres.
Encara que són nombrosos els elements patrimonials en el terme municipal, no hi ha cap catalogat dins dels límits del Paratge. Només cal destacar una casa forestal, construïda entre els anys 1920 i 1930, que presenta una arquitectura molt característica.

19. CASTILLO DE ARENÓS

Este Paraje Natural Municipal, declarado en el año 2011, comprende una superficie de 32,51 hectáreas del municipio de Puebla de Arenoso y forma parte del LIC Curso Alto del Río Mijares de la Red Natura 2000.
El Castillo de Arenós o de la Viñaza, debido a su ubicación estratégica, ocupa un lugar privilegiado en la parte más alta de un cerro a 770m de altitud por lo que uno de los principales valores del paraje es el paisajístico, ofreciendo unas panorámicas de gran belleza, con el pantano de Arenós de fondo rodeado por grandes paredes y cortados.
El entorno, predominantemente forestal, está formado por pinares de pino carrasco procedentes en gran parte de repoblación forestal y matorrales en los que predomina la sabina, el enebro y el lentisco. De forma dispersa se encuentran también carrascas y quejigos, sobre todo en la umbría.
Son de destacar las formaciones arborescentes de enebros y sabinas en la cumbre del cerro que, con su forma piramidal y considerable porte, confieren al espacio un particular atractivo.
Entre las formaciones vegetales de ribera son de gran interés, además de álamos y sauces, los bosquetes de olmo supervivientes.
La fauna del espacio y su entorno se encuentra ligada al ambiente forestal y a la presencia de la masa de agua permanente del pantano de Arenós.
Entre los mamíferos, es cada vez más habitual la presencia de cabra montés en los cortados del cerro del castillo, además de otras especies como la garduña o el tejón.
El entorno del Paraje es utilizado como área de campeo y caza por numerosas rapaces, como el águila perdicera, el águila real, el águila culebrera, el águila calzada, el halcón peregrino y el búho real. En los cortados de la ribera izquierda del pantano hay numerosas buitreras de buitre leonado, por lo que es frecuente observarlos planeando sobre el cerro del castillo.
En cuanto a patrimonio histórico-cultural, el Castillo de la Viñaza, con restos islámicos y cristianos fue declarado Bien de Interés Cultural. De arquitectura islámica-medieval, construido en el siglo XI, fue el centro de la vida de la comarca durante siglos, y aún hoy, su hito geográfico de primer orden.
Al pie del castillo, la ermita de Nuestra Señora de los Ángeles, de adscripción medieval-cristiana (siglo XIV), está catalogada como yacimiento arqueológico. La romería a esta ermita es una tradición recuperada recientemente por los habitantes de Puebla de Arenoso, ya que se perdió tras la desaparición de Campos de Arenoso bajo las aguas del embalse.

19. CASTILLO DE ARENÓS

Este Paratge Natural Municipal, declarat l’any 2011, comprèn una superfície de 32,51 hectàrees del municipi de Puebla de Arenoso i forma part del LIC Curs Alt del Riu Millars de la Xarxa Natura 2000.
El Castillo de Arenós o de la Viñaza, per la seua ubicació estratègica, ocupa un lloc privilegiat en la part més alta d’un turó a 770m d’altitud pel que un dels principals valors del paratge és el paisatgístic, oferint unes panoràmiques de gran bellesa, amb el pantà d’Arenós de fons rodejat per grans parets i tallats.
L’entorn, predominantment forestal, està format per pinedes de pi blanc procedents en gran part de repoblació forestal i matolls en què predomina la savina, el ginebre i el llentiscle. De forma dispersa es troben també carrasques i roures valencians, sobretot en l’ombria.
Són de destacar les formacions arborescents de ginebres i savines en la cima del turó que, amb la seua forma piramidal i considerable port, confereixen a l’espai un particular atractiu.
Entre les formacions vegetals de ribera són de gran interés, a més d’àlbers i salzes, els bosquets d’om supervivents.
La fauna de l’espai i el seu entorn es troba lligada a l’ambient forestal i a la presència de la massa d’aigua permanent del pantà d’Arenós.
Entre els mamífers, és cada vegada més habitual la presència de cabra salvatge en els tallats del turó del castell, a més d’altres espècies com la fagina o el teixó.
L’entorn del Paratge és utilitzat com a àrea de campeix i caça per nombrosos rapaços, com l’àguila cuabarrada, l’àguila daurada, l’àguila marcenca, l’àguila calçada, el falcó pelegrí i el duc. En els tallats de la ribera esquerra del pantà hi ha nombrosos nius de voltor, per la qual cosa és freqüent observar-los planant sobre el turó del castell.
Quant a patrimoni històric cultural, el Castillo de la Viñaza, amb restes islàmiques i cristianes va ser declarat Bé d’Interés Cultural. D’arquitectura islàmica-medieval, construït en el segle XI, va ser el centre de la vida de la comarca durant segles, i encara hui, la seua fita geogràfica de primer orde.
Al peu del castell, l’ermita de Nuestra Señora de los Ángeles, d’adscripció medieval-cristiana (segle XIV), està catalogada com a jaciment arqueològic. La romeria a esta ermita és una tradició recuperada recentment pels habitants de Puebla de Arenoso, ja que es va perdre després de la desaparició de Campos de Arenoso davall les aigües de l’embassament.

20. EL MOLLET

Situado en el Tossal del Mollet, este enclave del término municipal de Sant Joan de Moró, en La Plana Alta, fue declarado Paraje Natural Municipal en el año 2012.
En una superficie de 114,6 hectáreas incluye importantes valores ecológicos, paisajísticos e histórico-culturales. Forma parte de un conjunto de alineaciones montañosas paralelas al litoral, en la que destaca por los afloramientos de areniscas rojas o rodenos, inusuales en el dominio calizo de la provincia, que conforman relieves abruptos.
El paraje presenta gran riqueza botánica con carrascales y matorrales bien desarrollados, coscojares y lentiscares con un estrato arbóreo dominante de pino carrasco y rodales de pino rodeno. En el matorral destaca la presencia de madroño y brezo, y en los enclaves más húmedos la del mirto, arbusto emblemático de la cultura mediterránea, asociado a costumbres y tradiciones que desde antiguo se utilizó con fines medicinales.
En relación con la fauna, destaca la presencia de especies como el petirrojo, el pico picapinos y el trepador azul que confieren a estos bosques un claro interés, por tratarse de especies cuya distribución se sitúa en zonas de mayor altitud y del interior de la Comunidad Valenciana. También se destaca la comunidad de rapaces forestales por su gran variedad, nidificando casi todas las especies típicas de estos medios: ratonero común, cárabo, autillo y búho chico. Muy importante la presencia del águila perdicera, muy escasa y amenazada en la Comunidad Valenciana.
En lo que respecta al patrimonio histórico-cultural, el Paraje Natural Municipal incluye el yacimiento denominado Monte Mollet, restos de un poblado fortificado medieval y declarado Bien de Interés Cultural.
En el aspecto etnológico, es de gran interés y arraigo en la localidad la romería a la ermita de San Miguel que se celebra cada tercer domingo de Cuaresma desde el siglo XVII.

20. EL MOLLET

Situat en el Tossal del Mollet, este enclavament del terme municipal de Sant Joan de Moró, en La Plana Alta, va ser declarat Paratge Natural Municipal l’any 2012.
En una superfície de 114,6 hectàrees inclou importants valors ecològics, paisatgístics i històric-culturals. Forma part d’un conjunt d’alineacions muntanyoses paral·leles al litoral, en la que destaca pels afloraments de gresos rojos o rodeno, inusuals en el domini calcari de la província, que conformen relleus abruptes.
El paratge presenta gran riquesa botànica amb carrascars i matollars ben desenvolupats, coscollars i llentisclars amb un estrat arbori dominant de pi blanc i rodals de pinastre. En el matollar destaca la presència d’alborç i bruc, i en els enclavaments més humits la de la murta, arbust emblemàtic de la cultura mediterrània, associat a costums i tradicions que des d’antic es va utilitzar amb fins medicinals.
En relació amb la fauna, destaca la presència d’espècies com el pit-roig, el picot garser gros i el pica-soques blau que confereixen a estos boscos un clar interés, per tractar-se d’espècies la distribució de les quals se situa en zones de major altitud i de l’interior de la Comunitat Valenciana. També es destaca la comunitat de rapaços forestals per la seua gran varietat, nidificant quasi totes les espècies típiques d’estos medis: aligot comú, gamarús, xot i mussol banyut. Molt important la presència de l’àguila cuabarrada, molt escassa i amenaçada a la Comunitat Valenciana.
Pel que fa al patrimoni històric cultural, el Paratge Natural Municipal inclou el jaciment denominat Monte Mollet, restes d’un poblat fortificat medieval i declarat Bé d’Interés Cultural.
En l’aspecte etnològic, és de gran interés i arrelament en la localitat la romeria a l’ermita de Sant Miquel que se celebra cada tercer diumenge de Quaresma des del segle XVII.