Si el Roure Gros hablara...

Si el Roure Gros hablara…

El Roure Gros nació en el bosque de la Font dels Horts a principios de primavera de hace muchos, muchos años, en el mismo siglo en que Colón descubrió América, y era un quejigo pequeño y delgadito que apenas podía sacar sus minúsculas ramitas a través del suelo cubierto de nieve.
Su madre lo miró pensando “este Macarullet………no me crecerá mucho. Seguro que el pesado gorgojo de las bellotas se comió casi todo su alimento”.
En aquel siglo era todo muy diferente. Había mucho bullicio y luchas en las montañas; gentes de diferentes oficios, razas y religiones compartían y peleaban por las tierras, igual que lo hacían en el bosque quejigos, encinas, arces, tejos, serbales…
Durante un tiempo los demás árboles del bosque crecían más deprisa y se burlaban de él, pero Macarullet no les hacía caso y prefería escuchar las fascinantes historias que le contaban los mayores sobre los templarios que vivieron en el castillo de Ares del Maestrat, o sobre las aventuras amorosas de la princesa mora Seidia con un caballero cristiano de las huestes de Jaime I. Era un romántico Macarullet!!!.
Y mientras, se estiraba y estiraba todo lo que podía para parecer más grande y más fuerte y se esforzaba por seguir recto y firme, aguantando el fastidioso viento.

El bosque del Barranc dels Horts. Autor, Toni Ávila

El bosque del Barranc dels Horts. Autor, Toni Ávila

Un día notó sus raíces muy húmedas y vio que junto a él brotaba agua de las rocas. Empezó a hacerse cada día más alto, más grueso su tronco y sus ramas se extendían muy lejos, como enormes brazos estirados. Los animales y los pastores empezaron a acercarse a él buscando el frescor de su copa en verano y el calor del sol en invierno, y mientras sus colegas desaparecían, unos para carbón, otros para hornos y muchos para construir casas y barcos, él se transformaba en un árbol majestuoso al que empezaron a llamar Roure Gros.
En los siglos siguientes era él quien contaba historias a los más jóvenes; de caballeros y guerrilleros, señores y masoveros…Pero poco a poco fue quedándose sólo en el antiguo bosque y estaba un poco triste; sólo tenía algunos compañeros de su edad, casi tan grandes como él, que ya se sabían todas sus batallitas y además estaban un poco alejados y ni siquiera llegaban a escucharse. Sin embargo, le alegraba mucho la compañía de las vacas y de los pocos humanos que quedaban en la zona que le respetaban mucho, aunque de vez en cuando le cortaran ramas y le quitaran bellotas para alimentar al ganado.
Pasaban los siglos y el Roure Gros iba notando el peso de la vejez. A veces, sobre todo cuando nevaba mucho o hacía mucho viento, alguna rama gorda se le rompía y su copa iba perdiendo grandiosidad, pero no le importaba porque esa rama, en el suelo, pronto se convertía en el hogar de setas y muchos insectos que le animaban con sus revoloteos y colores.

El Barranc dels Horts y su Roure Gros Castellón en Ruta turismo naturaleza familiar Comunidad Valenciana

El Barranc dels Horts y su Roure Gros

Cuando el Roure Gros cumplió 550 años, la montaña se fue quedando sin masoveros y sin ganado y pensó que se quedaría muy sólo al final de su vida. Ya no escuchaba las conversaciones de los humanos, ni sus risas, ni sus quejas, aunque tenía el alboroto de varias familias de pico picapinos que habían hecho su casa en la parte más alta de las ramas, en esos agujeros redondos tan perfectos que veis. Y por las noches venían a visitarle la gineta, el zorro y el gato montés. Bueno, y algún viejo jabalí que se rascaba en su tronco y le hacía cosquillas.
Pero un día, hace unos 20 años, de nuevo el Roure Gros escuchó muchas voces. Voces de niños y mayores que le rodeaban, le abrazaban y se quedaban mirándole con la boca abierta.
Desde entonces, nunca más ha echado de menos a los humanos. Todos los días escucha las palabras de admiración y cariño de personas que vienen a verle desde todas partes del país y aunque ya nota la debilidad de sus más de 600 años, el Roure Gros es uno de los árboles más felices del Barranc dels Horts.

Alrededor del Roure Gros

Alrededor del Roure Gros

______________________________________
Traducció al valencià:

El Roure Gros va nàixer en el bosc de la Font dels Horts a principis de primavera de fa molts, molts anys, en el mateix segle en què Colom va descobrir Amèrica, i era un gal·ler xicotet i primet que a penes podia traure les seues minúscules branquetes a través del sòl cobert de neu.
Sa mare el va mirar pensant “este Macarullet………no em creixerà molt. Segur que l’inoportú corcó dels glans s’ha menjat quasi tot el seu aliment”.
En aquell segle era tot molt diferent. Hi havia molt de sarau i lluites en les muntanyes; gents de diferents oficis, races i religions compartien i es barallaven per les terres, igual que ho feien en el bosc gal·lers, alzines, aurons, teixos, serveres…
Durant un temps els altres arbres del bosc creixien més de pressa i es burlaven d’ell, però Macarullet no els feia cas i preferia escoltar les fascinants històries que li contaven els majors sobre els templers que van viure en el castell d’Ares del Maestrat, o sobre les aventures amoroses de la princesa mora Seidia amb un cavaller cristià de les hosts de Jaume I. Era un romàntic Macarullet!!!.
I mentrestant, s’estirava i estirava tot el que podia per parèixer més gran i més fort, i s’esforçava per seguir recte i ferm, suportant l’enutjós vent.
Un dia va notar les seues arrels molt humides i va veure que al seu costat brollava aigua de les roques. Va començar a fer-se cada dia més alt, més gros el seu tronc i les seues branques s’estenien molt lluny, com enormes braços estirats. Els animals i els pastors començaren a acostar-hi buscant la frescor de la seua copa a l’estiu i la calor del sol a l’hivern, i mentres els seus col·legues desapareixien, uns per a carbó, altres per a forns i molts per a construir cases i vaixells, ell es transformava en un arbre majestuós a què van començar a anomenar Roure Gros.
En els segles següents era ell qui contava històries als més jóvens; de cavallers i guerrillers, senyors i masovers…Però a poc a poc va anar quedant-se sol en l’antic bosc i estava un poc trist; només tenia alguns companys de la seua edat, quasi tan grans com ell, que ja se sabien totes les seues “batalletes” i a més estaven un poc allunyats i ni tan sols arribaven a escoltar-se. No obstant això, l’alegrava molt la companyia de les vaques i dels pocs humans que quedaven en la zona que el respectaven molt, encara que de tant en tant li tallaren branques i li furtaren glans per a alimentar al bestiar.
Passaven els segles i el Roure Gros anava notant el pes de la vellesa. De vegades, sobretot quan nevava molt o feia molt de vent, alguna branca grossa se li trencava i la seua copa anava perdent grandiositat, però no li importava perquè eixa branca, en el sòl, prompte es convertia en la llar de bolets i molts insectes que l’animaven amb els seus voletejos i colors.
Quan el Roure Gros va complir 550 anys, la muntanya va anar buidant-se de masovers i bestiar, i va pensar que es quedaria molt a soles al final de la seua vida. Ja no escoltava les conversacions dels humans, ni les seues rialles, ni les seues queixes, encara que tenia l’enrenou de diverses famílies de picots que havien fet sa casa en la part més alta de les branques, en eixos forats redons tan perfectes que veieu. I a les nits venien a visitar-lo la geneta, la rabosa i el gat salvatge. Bo, i algun vell porc senglar que es rascava en el seu tronc i li feia cosquerelles.
Però un dia, fa uns 20 anys, de nou el Roure Gros va escoltar moltes veus. Veus de xiquets i majors que el rodejaven, l’abraçaven i es quedaven mirant-lo amb la boca oberta.
Des de llavors, mai més ha trobat a faltar als humans. Tots els dies escolta les paraules d’admiració i afecte de persones que vénen a veure’l des de totes parts del país i encara que ja nota la debilitat dels seus més de 600 anys, el Roure Gros és un dels arbres més feliços del Barranc dels Horts.

____________________________
Fotografía de portada: Roure Gros en Barranc del Horts. Autor, Artur Folch.