El Betlem de la Pigà, senya d’identitat nadalenca a Castelló

El Betlem de la Pigà, senya d’identitat nadalenca a Castelló

Cavallers, sóc la Pigà,
fadrina manifassera,
comboianta rondallera
que serveix a un capellà.
Com l’any passat ací estem
per festejar el xiquet
que esta nit naix a Betlem
sense tindre por al fred.
Sabeu qui és?

castellonenfiestas.com

Foto del recorregut fins al teatre. Autor, castellonenfiestas.com

El Nadal a Castelló te la seua pròpia expressió, tant clàssica com els llums i les nadales: el Betlem de la Pigà, representació costumista de la vespra de la nit de Nadal amb versos del poeta Miquel Peris i música de Matilde Salvador.
Des de 1980, un nombrós grup d’actors i músics, professionals i amateurs, donen vida cada any a un text amb que Miquel Peris va voler representar el naixement de Jesús a La Plana conjugant, harmoniosament, la parodia, el surrealisme i la fina ironia: sant Josep i la verge Maria busquen per Castelló un lloc on passar la nit i on puga nàixer Jesus i al seu voltant van apareixent àngels, dimonis, gegants, mariners, beates, reis….
Aquest «retaule nadalenc» recrea tipus, costums i caràcters d’una societat agrària de fa poc més d’un segle amb personatges com la Pigà, Perot, Quiqueta, el Cacauero, les beates, etc. Els versos són un testimoni del passat, però s’hi afegeixen guinyades satíriques i còmiques a temes candents del present que sorprenen cada any als espectadors. Tot adobat amb la interpretació de la música i les nadales de Matilde Salvador a les que donen vida corals, dansants i dolçainers.
Músics, dansaires, cantants, xiquets i actors, quasi 200 persones pugen a l’escenari del Teatre Principal de Castelló, desprès de fer el tradicional pregó anunciador pel centre de la ciutat, a manera de cercavila, animant a tots a participar de la festa en la vespra de la nit de Nadal.

Castellón de la Plana al anochecer, Jose Francisco Gasque Gas

Castellón de la Plana al anochecer. Autor, Jose Francisco Gasque Gas

____________________________

Fotografía de portada: vivecastellon.com
____________________________