Los 20 Parajes Naturales Municipales de nuestras comarcas (2ª parte) / Els 20 Paratges Naturals Municipals de les nostres comarques (2ª part)

Los 20 Parajes Naturales Municipales de nuestras comarcas (2ª parte) / Els 20 Paratges Naturals Municipals de les nostres comarques (2ª part)

10. BOVALAR DE SANT JORDI

Este Paraje Natural Municipal del municipio de Sant Jordi, en la comarca del Baix Maestrat, se declaró el año 2006 con una superficie de 27,38 hectáreas.
Constituye un paisaje forestal residual entre los terrenos de cultivos de secano que lo rodean, lo que le otorga un gran valor paisajístico a nivel local, además de ser un punto desde el que se disfruta de atractivas panorámicas, desde las imponentes montañas de la Tinença de Benifassà, hasta la costa. Es un espacio muy vinculado a la población local y usado, principalmente, como área de esparcimiento y recreo.
La vegetación actual está formada por matorrales con lentisco, coscoja, romero y brezo y con un estrato arbóreo de pinar de pino carrasco procedente de repoblación.
Aunque la fauna mayoritaria es la propia de medios antropizados, se encuentran especies de interés para la conservación como el lagarto ocelado, el arrendajo, el triguero, la musaraña gris, el erizo europeo o la garduña.
En cuanto al patrimonio etnológico, cabe destacar la presencia de tres antiguos hornos para la fabricación de cal.

10. BOVALAR DE SANT JORDI

Aquest Paratge Natural Municipal del municipi de Sant Jordi, a la comarca del Baix Maestrat, es va declarar l’any 2006 amb una superfície de 27,38 hectàrees.
Constitueix un paisatge forestal residual entre els terrenys de cultius de secà que l’envolten, la qual cosa li atorga un gran valor paisatgístic a nivell local, a més de ser un punt des del qual es gaudeix d’atractives panoràmiques, des de les imponents muntanyes de la Tinença de Benifassà, fins a la costa.
La vegetació actual està formada per matolls amb llentiscle, coscoll, romer i bruc i amb un estrat arbori de pineda de pi blanc procedent de repoblació.
Encara que la fauna majoritària és la pròpia de medis antropitzats, es troben espècies d’interés per a la conservació com el fardatxo, el gaig, el blader, la musaranya grisa, l’eriçó europeu o la fagina.
Quant al patrimoni etnològic, cal destacar la presència de tres antics forns per a la fabricació de calç.
El Bovalar és un espai molt vinculat a la població local i usat, principalment com a àrea d’esplai i esbarjo.

11. ERMITORIO DE LA MAGDALENA

Declarado en el año 2006, el Paraje Natural Municipal Ermitorio de la Magdalena, en el término municipal de Castellón de la Plana, tiene una superficie de 14,05 h correspondientes al cerro de La Magdalena.
El espacio es sobre todo un referente histórico y cultural para la capital y un hito geográfico en el entorno del municipio con la silueta de la ermita y castillo elevándose en el cerro a 111 m sobre la plana de cítricos que lo rodea.
El ámbito del paraje destaca también por sus valores paisajísticos, a las puertas de los imponentes relieves del Parque Natural del Desert de les Palmes. La vegetación, formada por un pinar de pino carrasco como cubierta arbórea y un matorral mediterráneo en el que domina el lentisco, palmito y coscoja, ha colonizado los antiguos bancales de cultivo de secano que se disponían concéntricamente alrededor del cerro, de lo que dan testimonio los ejemplares de olivo y algarrobo que aún se conservan.
Respecto a la fauna, merecen destacarse especies protegidas como el lagarto ocelado, la culebra bastarda, la alondra común, el arrendajo, el triguero, la musaraña gris, lirón careto, el erizo europeo, la garduña, el tejón, la comadreja y la ardilla roja.
El paraje también alberga importante patrimonio arqueológico: el yacimiento La Magdalena, adscrito al Bronce que forma parte, junto a los yacimientos Les Serretes I, II, III y IV, del denominado complejo de La Magdalena, y enterramientos con forma de cubierta de aljibe que corresponderían a la época medieval.
Sin embargo, los elementos patrimoniales de identidad de este paraje son el Castell Vell, de origen islámico y considerado génesis de la ciudad actual, y la Ermita de la Magdalena, ambos de gran importancia para los castellonenses y a los que están dedicadas las fiestas fundacionales de la ciudad.

11. ERMITORI DE LA MAGDALENA

Declarat l’any 2006, el Paratge Natural Municipal Ermitori de la Magdalena, en el terme municipal de Castelló de la Plana, té una superfície de 14,05 h corresponents al turó de La Magdalena.
L’espai és sobretot un referent històric i cultural per a la capital i una fita geogràfica a l’entorn del municipi amb la silueta de l’ermita i castell elevant-se en el turó a 111 m sobre la plana de cítrics que l’envolta.
L’àmbit del paratge destaca també pels seus valors paisatgístics, a les portes dels imponents relleus del Parc Natural del Desert de les Palmes. La vegetació, formada per una pineda de pi blanc com a coberta arbòria i un matoll mediterrani on domina el llentiscle, margalló i coscoll, ha colonitzat els antics bancals de cultiu de secà que es disposaven concèntricament al voltant del turó, del que donen testimoniatge els exemplars d’olivera i garrofera que encara es conserven.
Respecte a la fauna, mereixen destacar-se espècies protegides com el fardatxo, la serp verda, l’alosa vulgar, el gaig, el cruixidell, la musaranya grisa, la rata cellarda, l’eriçó europeu, la fagina, el teixó, la mostela i l’esquirol.
El paratge també alberga important patrimoni arqueològic: el jaciment La Magdalena, adscrit al Bronze que forma part, al costat dels jaciments Les Serretes I, II, III i IV, del denominat complex de la Magdalena, i enterraments amb forma de coberta d’aljub que correspondrien a l’època medieval.
No obstant això, els elements patrimonials d’identitat d’aquest paratge són el Castell Vell, d’origen islàmic i considerat gènesi de la ciutat actual, i l’Ermita de la Magdalena, tots dos de gran importància per als castellonencs i als quals estan dedicades les festes fundacionals de la ciutat.

Ermita de la Magdalena. Autor, Juan Ezquerro LLanes

Castell Vell y ermita de La Magdalena. Autor, Quim Granell

12. RACÓ DEL FRARE

Situado en el término municipal de Sant Mateu, en la comarca del Baix Maestrat, el Paraje Natural Municipal Racó del Frare, fue declarado en el año 2007 con una superficie de 207,32 hectáreas.
Desde el punto de vista paisajístico destacan en el paraje los imponentes relieves de muelas y cinglos que forman un atractivo escenario sobrevolado por rapaces y por el que discurren buen número de cabras montesas, como en el rincón que le da nombre, en la cabecera de un pequeño barranco cerrado por elevadas paredes calizas.
En el ámbito del P.N.M. se localizan dos yacimientos arqueológicos: la Cova dels Ermitans, considerada una necrópolis prehistórica, hoy destruida; y el Abric de Bonanza con imprecisas pinturas rupestres y posibles grafitos ibéricos.
Domina en todo el espacio el matorral mediterráneo de sabina y enebro, con algunos rodales aislados de pinar y carrasca, hábitat de importante avifauna como el halcón peregrino, el cernícalo vulgar y el águila real.
Otro punto de interés son los olivos milenarios, catalogados como monumentales, que se encuentran en los campos de cultivo lindantes con el límite meridional del Paraje.
Gran parte de la superficie del Racó del Frare puede recorrerse a través del sendero PRV-214 que discurre por los barrancos de la Ratlla, la Rambleta y del Salt.

12. RACÓ DEL FRARE

Situat en el terme municipal de Sant Mateu, a la comarca del Baix Maestrat, el Paratge Natural Municipal Racó del Frare, va ser declarat l’any 2007 amb una superfície de 207,32 hectàrees.
Des del punt de vista paisatgístic destaquen en el paratge els imponents relleus de moles i cingles que formen un atractiu escenari sobrevolat per rapinyaires i pel qual discorren bon nombre de cabres munteses, com en el racó que li dóna nom, en la capçalera d’un xicotet barranc tancat per elevades parets calcàries.
En l’àmbit del Paratge Natural Municipal es localitzen dos jaciments arqueològics: la Cova dels Ermitans, considerada una necròpoli prehistòrica, hui destruïda; i l’Abric de Bonança amb imprecises pintures rupestres i possibles grafits ibèrics.
Domina en tot l’espai el matollar mediterrani de savina i càdec, amb alguns rodals aïllats de pineda i carrasca, hàbitat d’important avifauna com el falcó pelegrí, la moixeta i l’àguila reial.
Un altre punt d’interés són les oliveres mil·lenàries, catalogades com a monumentals, que es troben en els camps de cultiu confrontants amb el límit meridional del Paratge.
Gran part de la superfície del Racó del Frare pot recórrer-se a través del sender PRV-214 que discorre pels barrancs de la Ratlla, la Rambleta i del Salt.