Castellón en Ruta: Mas Vell

Castellón en Ruta: Mas Vell

Castellón en Ruta” es un programa anual de itinerarios naturales y culturales, promovido por la Fundació Caixa Castelló en su apuesta por difundir el rico patrimonio de nuestra provincia, entendiéndolo como un espacio para el aprendizaje y el desarrollo personal, siendo este el reto más importante que nos anima a diseñar, organizar y ofrecer cada ruta englobada en este proyecto.

Dar a conocer nuestro territorio y sus aspectos naturales y paisajísticos más interesantes, acercar al público la historia y las formas de vida tradicionales de nuestros pueblos, promover experiencias enriquecedoras para familias y otros grupos participantes, concienciar sobre la importancia de respetar y conservar nuestro entorno… son algunos de los valores que mueven nuestro trabajo diario.

Hoy recordamos la maravillosa actividad, para todos los públicos, que realizamos hace un tiempo en Mas Vell, antigua masía del siglo XVIII situada a 1.000 metros de altitud, en la vertiente izquierda del Barranc dels Horts y dentro del espacio que gestiona la Fundació Caixa Castelló.

Todo un ejemplo de arquitectura de montaña, Mas Vell conserva la fisionomía tradicional en un paisaje repleto de construcciones de piedra seca (barracas de pastor, muros, aljibes…) asociadas a la antigua explotación ganadera. Y con ellas, bosquetes de arces, quejigos y encinas de porte espectacular, con una flora protegida como microreserva de flora, lo que en conjunto convierte el Barranc dels Horts en uno de los enclaves forestales mejor conservados de la Comunidad Valenciana.

Durante la jornada en la masía tuvimos la oportunidad de realizar un taller de elaboración tradicional de queso, ocupación usual y antiquísima por toda el área del Maestrat.

Posteriormente hicimos un recorrido por los paisajes circundantes a la masía para disfrutar de las impresionantes panorámicas del Barranc dels Horts y conocer de cerca los misterios de la arquitectura de piedra seca y otras maravillas naturales que se esconden en este privilegiado lugar.

La actividad del día finalizó con un taller de ecología acuática para los más pequeños en una de las balsas de la zona.


Traducció al valencià:

Castelló en Ruta: Mas Vell

Castelló en Ruta” és un programa anual d’itineraris naturals i culturals, promogut per la Fundació Caixa Castelló en la seua aposta per difondre el ric patrimoni de la nostra província, entenent-lo com un espai per a l’aprenentatge i el desenvolupament personal, sent-hi el repte més important que ens anima a dissenyar, organitzar i oferir cada ruta englobada en este projecte.

Donar a conéixer el nostre territori i els seus aspectes naturals i paisatgístics més interessants, acostar al públic la història i les formes de vida tradicionals dels nostres pobles, promoure experiències enriquidores per a famílies i altres grups participants, conscienciar sobre la importància de respectar i conservar el nostre entorn… són alguns dels valors que mouen el nostre treball diari.

Hui recordem la meravellosa activitat, per a tots els públics, que vam realitzar fa un temps en Mas Vell, antiga masia del segle XVIII situada a 1.000 metres d’altitud, en el vessant esquerre del Barranc dels Horts i dins de l’espai que gestiona la Fundació Caixa Castelló.

Tot un exemple d’arquitectura de muntanya, Mas Vell conserva la fisonomia tradicional en un paisatge replet de construccions de pedra seca (barraques de pastor, murs, aljubs…) associades a l’antiga explotació ramadera. I amb elles, bosquets d’aurons, roures valencians i carrasques de port espectacular, amb una flora protegida com a microreserva de flora, la qual cosa en conjunt convertix el Barranc dels Horts en un dels enclavaments forestals millor conservats de la Comunitat Valenciana.

Durant la jornada en la masia vam tindre l’oportunitat de realitzar un taller d’elaboració tradicional de formatge, ocupació usual i antiquíssima per tota l’àrea del Maestrat.

Posteriorment vam fer un recorregut pels paisatges circumdants a la masia per a gaudir de les impressionants panoràmiques del Barranc dels Horts i conéixer de prop els misteris de l’arquitectura de pedra seca i altres meravelles naturals que s’amaguen en este privilegiat lloc.

L’activitat del dia va finalitzar amb un taller d’ecologia aquàtica per als més menuts en una de les basses de la zona.