LA VIDA OCULTA DE LAS CAVERNAS: FAUNA CAVERNÍCOLA

LA VIDA OCULTA DE LAS CAVERNAS: FAUNA CAVERNÍCOLA

Cuevas y simas representan un mundo subterráneo misterioso y de gran atractivo para el ser humano que se ha adentrado en sus profundidades desde tiempos ancestrales, con una mezcla de aventura, búsqueda y temor a lo desconocido. Asombra descubrir las formas que ha esculpido el agua en la roca caliza durante millones de años, y los diferentes testimonios que han quedado de antiguos y anónimos pobladores que hicieron de las cuevas su hogar, refugio y templo, pero muy poco conocemos de otros habitantes, a menudo invisibles a unos ojos que apenas ven en la oscuridad que reina en este medio. Son la fauna cavernícola, especies sumamente especializadas y frágiles, de cuyo estudio se ocupa la Bioespeleología.

Las cavidades subterráneas constituyen ecosistemas extremos para la vida, caracterizados por la ausencia o escasez de luz, elevado grado de humedad o escasa amplitud térmica anual, condiciones determinantes para el tipo de vida que albergan y para las especies que viven en ellas. La fauna cavernícola está formada principalmente por invertebrados (de vertebrados, en España sólo los murciélagos) y se clasifica en organismos troglóxenos, especies ocasionales que entran en las cavidades de forma fortuita; troglófilos, los que frecuentan o completan su ciclo biológico en el interior de una cavidad pero también pueden vivir en el exterior; y troglobios, estrictamente cavernícolas que sólo pueden sobrevivir en el medio subterráneo y por ello destacan por la escasez y rareza de sus poblaciones. Son de gran interés algunas especies troglófilas que utilizan la zona más aireada de las cuevas ocasionalmente como refugio o zona de cría. El caso más significativo son los murciélagos, especies protegidas, tanto ellas como sus hábitats.

En nuestras comarcas hay 8 importantes cavidades que albergan especies de quirópteros y se han incluido en los Lugares de Interés Comunitario (LIC) de la Red Natura 2000.

Los troglobios son animales que han evolucionado adaptándose a la vida troglodita procedente del medio exterior (epigeo). Insectos coleópteros, arañas, pseudoescorpiones, dipluros y moluscos que habitan en el ambiente profundo de las cuevas; mesocavernas (conductos con diámetros inferiores a 20 cm) y macrocavernas (galerías accesibles al ser humano, de diámetros mayores a 20 cm) con condiciones ecológicas extremas: alta humedad, oscuridad total, elevada radioactividad natural, elevadas concentraciones de CO2, bajos niveles de oxígeno, inundaciones periódicas y recursos tróficos escasos e irregulares. Como se ha comentado, los murciélagos son los únicos vertebrados cavernícolas en nuestro territorio pero en cuevas de Eslovenia o Croacia, el vertebrado troglobio más emblemático es el olm (Proteus anguinus), un anfibio con un promedio de longevidad de 70 años y ser mitológico en la Edad Media al considerarlo la cría del legendario dragón.

La fauna troglobia se encuentra tanto en cavernas naturales, como en las artificiales que reúnan las mismas condiciones y para adaptarse han desarrollado toda una serie de modificaciones anatómicas y fisiológicas, denominadas troglomorfismo. En general son animales con largos apéndices; despigmentados y con ojos pequeños o atrofiados hasta llegar a ser incoloros y ciegos, ya que en este ambiente de oscuridad absoluta no necesitan foto protección, ni ver; con elevada dotación sensorial no óptica; bajo metabolismo y baja tasa reproductiva pero de calidad. Por ejemplo, las arañas tienen un solo huevo por puesta, grande y bien nutrido, a diferencia de sus parientes en la superficie que ponen muchos huevos. Las especiales condiciones de las cuevas han permitido que en lugares donde el clima se ha hecho más árido persistan especies en el medio subterráneo que se han extinguido en el exterior y además son habituales las que han evolucionado aisladas en una cueva concreta, de modo que la desaparición de esa población supondría la extinción de toda la especie. Así, la fauna troglobia incluye algunos de los organismos menos conocidos del planeta y posiblemente, muchos por descubrir.

En 1965, el descubrimiento de un extraordinario coleóptero en el Avenc d’En Serenge de Cabanes, Ildobates neboti, representó un icono para la biología subterránea a nivel mundial y situó a Castelló en un puesto de relevancia por su fauna cavernícola. En el transcurso de los años, nuevos descubrimientos han confirmado la importancia de la fauna castellonense. Son casi 50 las especies troglobias conocidas de nuestras cuevas y simas, especies únicas, endémicas y exclusivas de nuestra región y, diez de ellas, reliquias de un mundo anterior y testigos vivos de grupos de animales extinguidos en la superficie.

Uno de los casos más emblemáticos tuvo lugar en el Ullal de Miravet de Cabanes (Desierto de las Palmas) a comienzos de los años 90 del siglo XX cuando un grupo de espeleólogos y biólogos castellonenses, miembros del Espeleo Club Castelló, del Grupo Espeleológico de Oropesa del Mar y la Asociación Troglobia de Castelló, hallan en el río subterráneo una fascinante fauna de crustáceos cavernícolas estrictos, como el pequeño decápodo Typhlatya miravetiensis. Conocida como la “gamba de Miravet” se hizo famosa en Castelló por el riesgo de desaparición que suponía la destrucción de su hábitat por las obras de un nuevo vial entre Cabanes y Oropesa.

Tras reclamar diferentes organizaciones su protección y la del Ullal, la ONU la incluyó en su Lista Roja de Especies Amenazadas como especie única en el mundo del sistema de cavidades y acuíferos subterráneos de Miravet. Por su parte, el Ministerio de Medio Ambiente también la incluiría en el catálogo de especies protegidas amenazadas. Al mismo tiempo, una publicación científica en la revista Proceedings of the Biological Society in Washington revela el descubrimiento de una nueva especie, Kensleylana briani, endémica de este mismo sistema kárstico. Dicho artículo era fruto de las investigaciones de los biólogos Niel Bruce (Nueva Zelanda) y Salvador Herrando (España), que en 2003 ya describieron otra especie, Typhlocirolana troglobia. El artículo destaca la gran importancia científica del hallazgo que representa un nuevo género animal dentro del ámbito de los crustáceos cavernícolas. Estudios posteriores de Herrando revelan que las cavidades de Miravet se encuentran entre los veinte ecosistemas cavernícolas del mundo con una mayor riqueza en biodiversidad.

Además de l’Ullal de Miravet, la provincia cuenta con otros 8 santuarios de fauna troglobia: en la misma Cabanes, Càlig, Castelló de la Plana, Coves de Vinromà, Oropesa, Sant Mateu y Serra d’en Galzeran. En conjunto, una fauna única e insustituible cuya extinción supondría una pérdida irreparable. Como la mayoría de estas especies son exclusivas de algunas cavernas y simas de nuestro territorio, constituyen una gran contribución a la biodiversidad zoológica mundial que debemos proteger y conservar.


Traducció al valencià:

LA VIDA OCULTA DE LES CAVERNES: FAUNA CAVERNÍCOLA

Coves i avencs representen un món subterrani misteriós i de gran atractiu per al ser humà que s’ha endinsat en les seues profunditats des de temps ancestrals, amb una mescla d’aventura, busca i temor del que desconeix. Sorprén descobrir les formes que ha esculpit l’aigua en la roca calcària durant milions d’anys, i els diferents testimonis que han quedat d’antics i anònims pobladors que van fer de les coves la seua llar, refugi i temple, però molt poc coneixem d’altres habitants, sovint invisibles a uns ulls que a penes veuen en la foscor que regna en este medi. Són la fauna cavernícola, espècies summament especialitzades i fràgils, de l’estudi de la qual s’ocupa la Biospeleologia.

Les cavitats subterrànies constituïxen ecosistemes extrems per a la vida, caracteritzats per l’absència o escassetat de llum, elevat grau d’humitat o escassa amplitud tèrmica anual, condicions determinants per al tipus de vida que alberguen i per a les espècies que hi viuen. La fauna cavernícola està formada principalment per invertebrats (de vertebrats, a Espanya només les rates penades) i es classifica en organismes trogloxens, espècies ocasionals que entren en les cavitats de forma fortuïta; troglòfils, els que freqüenten o completen el seu cicle biològic en l’interior d’una cavitat però també poden viure en l’exterior; i troglobis, estrictament cavernícoles que només poden sobreviure en el medi subterrani i per això destaquen per l’escassetat i raresa de les seues poblacions. Són de gran interés algunes espècies troglòfiles que utilitzen la zona més airejada de les coves ocasionalment com a refugi o zona de cria. El cas més significatiu són les rates penades, espècies protegides, tant elles com els seus hàbitats.

En les nostres comarques hi ha 8 importants cavitats que alberguen espècies de quiròpters i s’han inclòs en els Llocs d’Interés Comunitari (LIC) de la Xarxa Natura 2000.

Els troglobis són animals que han evolucionat adaptant-se a la vida troglodita procedent del medi exterior (epigeu). Insectes coleòpters, aranyes, pseudoescorpins, diplurs i mol·luscos que habiten en l’ambient profund de les coves; meso cavernes (conductes amb diàmetres inferiors a 20 cm) i macro cavernes (galeries accessibles al ser humà, de diàmetres majors a 20 cm) amb condicions ecològiques extremes: alta humitat, foscor total, elevada radioactivitat natural, elevades concentracions de CO2, baixos nivells d’oxigen, inundacions periòdiques i recursos tròfics escassos i irregulars. Com s’ha comentat, les rates penades són els únics vertebrats cavernícoles en el nostre territori però en coves d’Eslovènia o Croàcia, el vertebrat troglobi més emblemàtic és l’olm (Proteus anguinus), un amfibi amb una mitjana de longevitat de 70 anys i ser mitològic en l’Edat Mitjana al considerar-lo la cria del llegendari drac.

La fauna troglòbia es troba tant en cavernes naturals, com en les artificials que reunisquen les mateixes condicions i per a adaptar-se han desenvolupat tota una sèrie de modificacions anatòmiques i fisiològiques, denominades troglomorfisme. En general són animals amb llargs apèndixs; despigmentats i amb ulls xicotets o atrofiats fins a arribar a ser incolors i cecs (en este ambient de foscor absoluta no necessiten foto protecció, ni veure); amb elevada dotació sensorial no òptica; baix metabolisme i baixa taxa reproductiva però de qualitat. Per exemple, les aranyes tenen un sol ou per posta, gran i ben nodrit, a diferència dels seus parents en la superfície que posen molts ous. Les especials condicions de les coves han permés que en llocs on el clima s’ha fet més àrid persistisquen espècies en el medi subterrani que s’han extingit en l’exterior i a més són habituals les que han evolucionat aïllades en una cova concreta, de manera que la desaparició d’eixa població suposaria l’extinció de tota l’espècie. Així, la fauna troglòbia inclou alguns dels organismes menys coneguts del planeta i possiblement, molts per descobrir.

En 1965, el descobriment d’un extraordinari coleòpter en l’Avenc d’En Serenge de Cabanes, Ildobates neboti, va representar una icona per a la biologia subterrània a nivell mundial i va situar Castelló en un lloc de rellevància per la seua fauna cavernícola. En el transcurs dels anys, nous descobriments han confirmat la importància de la fauna castellonenca. Són quasi 50 les espècies troglòbies conegudes de les nostres coves i avencs, espècies úniques, endèmiques i exclusives de la nostra regió i, deu d’elles, relíquies d’un món anterior i testimonis vius de grups d’animals extingits en la superfície.

Un dels casos més emblemàtics va tindre lloc en l’Ullal de Miravet de Cabanes (Desert de les Palmes) al començament dels anys 90 del segle XX quan un grup d’espeleòlegs i biòlegs castellonencs, membres de l’Espeleo Club Castelló, del Grup Espeleològic d’Orpesa del Mar i l’Associació Troglòbia de Castelló, troben en el riu subterrani una fascinant fauna de crustacis cavernícoles estrictes, com el xicotet decàpode Typhlatya miravetiensis. Coneguda com la “gamba de Miravet” es va fer famosa a Castelló pel risc de desaparició que suposava la destrucció del seu hàbitat per les obres d’un nou vial entre Cabanes i Orpesa.

Després de reclamar diferents organitzacions la seua protecció i la de l’Ullal, l’ONU la va incloure en la seua Llista Roja d’Espècies Amenaçades com a espècie única en el món del sistema de cavitats i aqüífers subterranis de Miravet. Per la seua banda, el Ministeri de Medi Ambient també la inclouria en el catàleg d’espècies protegides amenaçades. Al mateix temps, una publicació científica en la revista Proceedings of the Biological Society in Washington revela el descobriment d’una nova espècie, Kensleylana briani, endèmica d’este mateix sistema càrstic. El dit article era fruit de les investigacions dels biòlegs Niel Bruce (Nova Zelanda) i Salvador Herrando (Espanya), que en 2003 ja van descriure una altra espècie, Typhlocirolana troglobia. L’article destaca la gran importància científica de la troballa que representa un nou gènere animal dins de l’àmbit dels crustacis cavernícoles. Estudis posteriors de Herrando revelen que les cavitats de Miravet es troben entre els vint ecosistemes cavernícoles del món amb una major riquesa en biodiversitat.

A més de l’Ullal de Miravet, la província compta amb altres 8 santuaris de fauna troglòbia: en la mateixa Cabanes, Càlig, Castelló de la Plana, Coves de Vinromà, Orpesa, Sant Mateu i Serra d’en Galzeran. En conjunt, una fauna única i insubstituïble l’extinció de la qual suposaria una pèrdua irreparable. Com la majoria d’estes espècies són exclusives d’algunes cavernes i avencs del nostre territori, constituïxen una gran contribució a la biodiversitat zoològica mundial que hem de protegir i conservar.