zorro rojo castellon

MAMÍFEROS CARNÍVOROS DE NUESTROS ESPACIOS PROTEGIDOS

Dedicamos este espacio a los mamíferos carnívoros que viven en espacios protegidos de nuestras comarcas y que, por sus hábitos, mayoritariamente nocturnos, son más difíciles de observar en sus hábitats aunque podemos detectar su presencia a través de diferentes rastros y señales de su actividad.

zorro rojo comunitat valenciana

Zorro rojo (Vulpes vulpes)

Protagonista de numerosos cuentos y fábulas por su comportamiento sigiloso y astuto, y rostro avispado, es la especie más conocida y fácil de identificar y el carnívoro terrestre más ampliamente distribuido en el mundo.

Es una especie oportunista capaz de adaptarse al alimento disponible en cada situación y en todos los ambientes: aves, invertebrados, micromamíferos e incluso carroña y basuras en entornos humanizados. Tiene tendencia a usar despensas, enterrando parcialmente los restos de sus presas para comerlas después. Aunque su actividad es sobre todo nocturna, puede verse durante el día en alguno de sus desplazamientos.

No tiene una organización social definida por lo que puede vivir en solitario o en pequeños grupos familiares. Además de su gran adaptabilidad, tiene una alta capacidad reproductiva, con camadas de entre una y siete crías que pueden reproducirse a partir del año de edad. Por ello es una especie abundante y uno de los mamíferos más comunes y mejor distribuidos a pesar del intenso control al que se ve sometido por su predación sobre especies cinegéticas, aunque éstas sólo son importantes en su dieta cuando son muy abundantes.

comadreja

Comadreja (Mustela nivalis)

También protagonista de muchas supersticiones y leyendas, es el más pequeño de los carnívoros valencianos, con una longitud total que no alcanza los 30 centímetros. De cuerpo alargado y cilíndrico, y cola y patas cortas, su pelaje es inconfundible por ser bicolor, con los flancos y dorso de color canela y la parte ventral blanca.

Especie nerviosa y veloz necesita alimentarse con frecuencia para mantener el alto consumo energético de su trajinar ya que permanece activo durante la mayor parte del día, salvo cortos períodos de descanso. Su cuerpo alargado y cilíndrico le permite introducirse fácilmente en las galerías de los roedores que son sus presas habituales y en cuya captura está especializado. Sin embargo, en áreas donde estos escasean su dieta incluye también huevos, pollos, reptiles, anfibios e invertebrados.

El elevado nivel metabólico de este mustélido le impide ser longevo por lo que muy pocos alcanzan los 2-3 años de vida, pero su ciclo biológico es muy rápido. Las crías, entre 4 y 8 en cada parto,  alcanzan la madurez sexual a los cuatro meses.

De carácter solitario y polígamo, sólo se unen para el apareamiento y el territorio de los machos incluye el de varias hembras cuyo celo se puede dar en cualquier periodo del año.

Vive en los más diversos ambientes por todo el territorio valenciano, aunque de forma dispersa y en baja densidad, y muestra predilección por las áreas agrícolas con muros de piedra, acequias o masas de agua, a menudo en las proximidades de lugares habitados o granjas. Las citas de esta especie son más abundantes en los humedales costeros, como el Parque Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca, el Paisaje Protegido de la Desembocadura del río Mijares o Els Estanys de Almenara. No obstante, también se ha detectado su presencia en áreas montañosas de las comarcas del interior.

Sus principales enemigos naturales son los gatos monteses y las rapaces nocturnas, pero también le afectan negativamente la pérdida de hábitat y de presas.

garduña

Garduña (Martes foina)

De cuerpo ligeramente alargado y cabeza triangular, destaca en su pelaje marrón castaño el babero blanco que cubre la garganta y el pecho.

Son polígamas y solitarias, uniéndose sólo machos y hembras durante el celo entre junio y agosto. Presentan implantación diferida por lo que los embriones no empiezan a desarrollarse hasta enero-febrero. Paren de 2 a 4 crías que alcanzarán la madurez sexual a los 15 meses.

Es un carnívoro generalista y omnívoro, de hábitos básicamente nocturnos, que sale de caza desplazándose sobre los muros de piedra, trepando a los árboles o introduciéndose en agujeros y grietas. Sólo excepcionalmente abandona de día sus refugios, situados en zonas poco accesibles.

Adapta su dieta a la disponibilidad de alimento, desde frutos a micromamíferos e invertebrados y no es extraño que ocupe pajares o construcciones anejas a las masías donde dispone de recursos próximos.

Se distribuye por las zonas montañosas y forestales de buena parte del territorio castellonense, desde el Desierto de las Palmas y la Sierra de Espadán, hasta la Tinença de Benifassà en áreas donde se alternen bosques y matorrales con enclaves abruptos y rocosos.

Muy territorial y agresiva con sus congéneres parece que el babero blanco que la caracteriza es usado a modo de marcaje ante un intruso. Sus rastros no son fáciles de detectar en el medio rocoso en el que se desenvuelve con preferencia, pero sí los excrementos, cilíndricos y a menudo con forma de rosquilla.

Hasta la primera mitad del siglo XX esta especie sufrió una regresión como consecuencia de la persecución por el valor de su piel y la intensa deforestación, refugiándose las poblaciones en las áreas montañosas más abruptas y deshabitadas. La posterior recuperación forestal y la pérdida de valor de su piel han permitido su recuperación en las últimas décadas, ampliándose la distribución hacia el litoral.

tejon

Tejón (Meles meles)

Mustélido de gran tamaño y fisonomía inconfundible condicionada por sus hábitos zapadores y cavernícolas, para los que utiliza el hocico, musculado, móvil y algo respingón, y las largas garras de las patas. Es característico también el pelaje rayado negro y blanco de la cara.

Está dotado de un agudo olfato que utiliza para la búsqueda de alimento, relacionarse con sus congéneres o detectar peligros.

Es típica del tejón la excavación de madrigueras (tejoneras), en laderas, entre raíces o grandes rocas, que llegan a tener una gran complejidad con cámaras de reposo y reproducción, y túneles de hasta 100 m de longitud. Pueden tener de 3 a 6 bocas ante las que se amontona la tierra extraída en la excavación en cúmulos muy visibles, y pueden ser ocupadas y ampliadas por varias generaciones de grupos familiares.

De hábitos muy nocturnos y rutinarios, presenta mínima actividad en invierno. Durante el día reposa enroscado en el interior de su madriguera y durante la noche puede recorrer varios kilómetros para alimentarse de artrópodos, frutos y hongos.

El tejón tiene una organización social que varía en función de los recursos alimenticios y aunque puede formar grupos de entre 3 y 12 individuos, campea en solitario.  Si se encuentra con otro ejemplar, para reconocerse como miembros del mismo clan, uno de los dos oprime su ano sobre el flanco del otro para comunicarle el olor de sus glándulas anales. Si no se reconocen, se enfrentarán de forma muy agresiva.

Las letrinas que forma a poca distancia de su madriguera actúan como balizas olfativas marcando sus límites territoriales y suponen un importante indicio de su presencia.

El celo tiene lugar en invierno o en primavera y, al igual que la garduña presenta implantación diferida no empezando el desarrollo del embrión hasta meses después del apareamiento. Los partos, de 3 cachorros, se producen en una cámara específica de la tejonera. Las crías alcanzan la madurez sexual entre los 12 y los 15 meses de edad y pueden tener una longevidad de 12-15 años.

Es un animal desconfiado e irritable que se defiende fieramente cuando se ve acorralado, erizando el pelaje y emitiendo alaridos. Ha sido una especie muy perseguida, usando cepos, lazos y veneno, por suponerle causante de daños a cultivos.

Se encuentra en la mayor parte de las áreas montañosas y forestales de nuestro territorio, desde Peñagolosa hasta el litoral en el Desierto de las Palmas y la Sierra de Irta. Sus mayores densidades parecen darse en paisajes con alternancia de bosques y prados.

gineta

Gineta (Genetta genetta)

Esta especie, única representante de la familia Viverridae en Europa, es de origen africano y parece que fue introducida en la Península Ibérica hacia el siglo VIII por los árabes que la utilizaban como animal doméstico por su destreza en la captura de ratones.

La gineta es un carnívoro de tamaño medio, con aspecto de felino y una larga y poblada cola, tan larga a veces como el resto del cuerpo, que mantiene horizontal durante la marcha y eriza en momentos de peligro. El moteado diseño de su pelaje le permite camuflarse perfectamente entre el matorral y sus vivaces ojos poseen una gran visión binocular.

Excelente trepadora, gracias a su cuerpo flexible y uñas semirretráctiles, tiene preferencia por las zonas boscosas por cuyos árboles evoluciona hábilmente pero también roquedos y formaciones de matorral. Instala su cubil en huecos de viejos árboles, grietas de rocas o nidos abandonados, a veces incluso en restos de edificios.

Especie eminentemente nocturna con una dieta basada sobre todo en el consumo de roedores, en cuya caza es especialista. Pero según zonas o recursos disponibles puede ser cazadora generalista y oportunista: huevos y pollos de aves, jóvenes conejos, reptiles, artrópodos y algunos frutos. Durante el día se oculta en alguna oquedad, hecha un ovillo, con la cola tapándole la cara.

La mejor señal de su presencia son sus letrinas en las que deposita grandes cantidades de deyecciones sobre alguna altura (repisa rocosa, troncos caídos, etc.) que desprenden un intenso olor.

Al mostrar territorialidad intrasexual normalmente no solapan las áreas de individuos del mismo sexo pero pueden ser bastante coincidentes entre machos y hembras.

El celo comienza frecuentemente hacia el final del invierno, dándose los partos hacia abril y mayo con camadas de 2 a 3 crías. Alcanzan la madurez sexual hacia los dos años y su longevidad se estima entre 8-10 años.

Común, aunque no abundante, se encuentra por todo el territorio de la provincia, desde el Desierto de las Palmas y las Sierras de Irta y de Espadán, hasta Peñagolosa y la Tinença de Benifassà, excepto en las zonas más frías de L’Alt Maestrat y Els Ports.

gato montes europeo

Gato montés europeo (Felis silvestris)

Especie grande y robusta, de tonos pardo-grisáceos con rayas negras en cabeza, cuello y extremidades. Característica es también una raya vertebral clara que va desde los omóplatos hasta antes de la base de la cola, rematada esta por una borla redondeada negra, con 2-3 anillos bien marcados.

Es una especie de hábitos nocturnos, con máxima actividad en el crepúsculo y al amanecer aunque en invierno también suelen tener actividad diurna, si la tienen sus presas. Durante el día descansa en oquedades de viejos árboles, cavidades de roquedos o madrigueras abandonadas.

Sigue siempre los mismos caminos en sus desplazamientos, al amparo de la vegetación con la que se confunde gracias al color y rayado de su pelaje.

De pobre olfato, su oído, sin embargo, tiene una gran capacidad para captar los sonidos de alta frecuencia que emiten los roedores, sus presas favoritas, junto con los conejos. Si escasean, puede alimentarse también de insectívoros, aves o reptiles.

El gato montés es solitario, territorial y polígamo, solapando los machos su territorio con el de varias hembras. El celo suele tener lugar entre enero y marzo, y los partos en abril, con camadas de entre 2 y 4 ejemplares que alcanzan la madurez sexual a los 10 meses. En libertad pueden vivir entre 6 y 12 años.

Esta especie dio origen a los gatos domésticos, con los que también hibrida si, durante el periodo de celo, los machos no han podido acceder a alguna hembra de su especie, dando lugar a cachorros fecundos.

Hay citas de su presencia en diversas localizaciones montañosas de las comarcas del interior (Peñagolosa, Tinença de Benifassà,..) e incluso cerca del litoral, en la Sierra de Irta.

nutria

Nutria paleártica (Lutra lutra)

La nutria es el mayor carnívoro valenciano, con una longitud que puede superar los 120 centímetros y un peso que alcanza hasta 8 kilos. Su aspecto denota su adaptación a los hábitos acuáticos y es inconfundible por el cuerpo y cola largos, y patas cortas.

Podría confundirse con el visón americano (Neovison vison), pero este es más pequeño y con la cola más corta.

Es una especie estrictamente acuática que vive en hábitats ribereños, a veces en tramos fluviales que pueden quedar secos en verano pero que mantienen pozas en el cauce. Requiere aguas relativamente limpias, buena cobertura de riberas y, sobre todo, alta disponibilidad de alimento: vertebrados e invertebrados acuáticos y peces, particularmente barbos.

La nutria tiene hábitos nocturnos aunque durante el celo y el adiestramiento de los cachorros puede mantenerse activa durante el día. En sus desplazamientos sigue las corrientes de agua, alternando trayectos por tierra con otros a nado y puede recorrer hasta 16 kilómetros en una noche.

Son esencialmente solitarias, con cortos emparejamientos durante el celo y sociables sólo cuando hay vínculos familiares entre los ejemplares. Su cubil está formado por una amplia cámara comunicada con el exterior por medio de dos galerías, la de acceso bajo el agua y la otra oculta entre la vegetación de la orilla que utiliza como respiradero.

Es muy aficionada a encaramarse en las rocas que afloran de la superficie del agua donde con frecuencia deposita sus excrementos como marcaje territorial, excepto cuando la hembra está criando que los oculta dentro del agua para no llamar la atención de depredadores.

Puede reproducirse en cualquier época del año, según la disponibilidad de comida, y paren entre 1 y 3 crías que alcanzan la madurez sexual a los dos años. Su longevidad apenas llega a los 5 años ya que sufren una gran mortalidad en los primeros años de vida por atropellos o por destrucción del hábitat.

En la Comunidad Valenciana, en los años 80 del siglo pasado, se consideraba extinguida en el 75% de los cauces fluviales que ocupaba 20 años antes. En la actualidad en Castellón es común en la cuenca del río Bergantes, donde mantiene una buena población y desde donde ha recolonizado otros espacios como el río de les Coves. Gracias a su gran capacidad de desplazamiento, aparece esporádicamente en las cuencas de los ríos Sénia, Cérvol, Mijares y Palancia. La mayor parte de tramos donde está presente se encuentran amparados por la red Natura 2000 como Lugares de Interés Comunitario (LIC), y están sometidos a tutela.

turon

Turón (Mustela putorius)

Mustélido de mediano tamaño, de cuerpo alargado que arquea al desplazarse y cabeza aplanada. Es característico el diseño claro-oscuro del pelaje de su cabeza, con el hocico y el borde de las orejas blanco, formando una especie de antifaz.

Puede confundirse con el hurón (Mustela furo), especie doméstica de tonos más claros, que a veces puede encontrarse en el campo, abandonada por sus propietarios.

El turón es nocturno pero también puede estar activo durante el día. Sus principales presas son los conejos, a los que cazan dentro de sus madrigueras, las ratas de agua y los anfibios. Aunque no es muy ágil, está capacitado para cazar animales que le superan ampliamente en tamaño.

Solitarios y polígamos comienzan el celo en febrero y paren, entre abril y junio, de 5 a 10 cachorros que son sexualmente maduros al final de su primer año, en el que tienen una alta mortalidad. Su longevidad en la naturaleza se estima en unos siete años.

El turón ocupa muy diversos hábitats en su área de distribución: riberas y zonas húmedas, zonas boscosas y de matorral, cultivos, etc. prefiriendo aquellos con alta disponibilidad de sus presas favoritas. Suele desplazarse a saltos por lo que sus huellas aparecen agrupadas de 4 en 4 y pueden descubrirse en las orillas enfangadas de sus hábitats en cursos de agua o lagunas.

Es la especie de carnívoro menos conocida de la Comunidad Valenciana y apenas existen citas de su presencia, la mayor parte en el entorno de ríos o barrancos de zonas boscosas de montaña.

En Castellón sólo se han registrado observaciones en la Sierra de Espadán, en localizaciones de Chovar y Algimia de Almonacid. Sin embargo, en posteriores estudios realizados mediante trampeo en vivo en zonas donde se citaba la especie, no se logró capturar ningún ejemplar. Es posible que el turón haya sufrido una regresión en las últimas décadas coincidiendo con la expansión del visón americano ya que en la sierra de Espadán y los valles del Palancia y el Mijares, las citas eran abundantes en los años 80 y principios de los 90 del pasado siglo y cesaron a partir de entonces. Por su escasez en la Comunidad Valenciana se considera como especie amenazada.

vison americano

Visón americano (Neovison vison)

El visón americano es un mamífero de tamaño medio, cuerpo alargado y patas pequeñas, con  un pelaje oscuro, marrón o casi negro. Especie semiacuática, vive en las cuencas de ríos y zonas húmedas con abundante vegetación en las riberas y, como buen carnívoro oportunista, se alimenta de todo tipo de pequeños vertebrados (peces, anfibios, reptiles, aves y mamíferos) e invertebrados (insectos, crustáceos). Solitario y territorial, las hembras paren en primavera de cuatro a seis crías que alcanzan la madurez sexual al cumplir el año.

Esta especie exótica, catalogada como invasora, es originaria de Norteamérica donde fue domesticada en el siglo XIX para su uso en peletería, extendiéndose esta práctica por todo el mundo.

En España las primeras granjas de visones se instalan a finales de los años 50 del siglo pasado en Galicia, detectándose ya los primeros ejemplares escapados en los años 60.

En la Comunidad Valenciana los primeros ejemplares en libertad, procedentes de escapes de pequeñas granjas de la zona, se observaron en la Sierra de Espadán a finales de los años 80 y en la década de los 90 ya se evidenciaron poblaciones en libertad en la cuenca del Mijares y en la del Palancia, procedentes de un escape masivo en una granja en Sarrión (Teruel) y en otra de Viver. Además, la granja de visones de Viver fue asaltada en 2007 liberándose premeditadamente miles de ejemplares, de los que se estima que muchos murieron antes de adaptarse a la vida en libertad. Desde entonces, la especie no ha dejado de ampliar su distribución en la cuenca del Mijares (más de 100 km. en la provincia) y del Palancia (unos 70 kilómetros), saltando desde esta a la provincia de Valencia.

El visón americano no parece competir con la nutria, pero representa una amenaza para otras especies como el escaso cangrejo de río autóctono (Austrapotamobius pallipes), el turón, y para nidos y colonias de aves acuáticas, si llega a expandirse por las zonas húmedas litorales.

 

Fototrampeo en el espacio natural Barranc dels Horts gestionado por la Fundació Caixa Castelló


Traducció al valencià:

MAMÍFERS CARNÍVORS DELS NOSTRES ESPAIS PROTEGITS

Dediquem este espai als mamífers carnívors que viuen en espais protegits de les nostres comarques i que pels seus hàbits, majoritàriament nocturns, són més difícils d’observar en els seus hàbitats encara que podem detectar la seua presència a través de diferents rastres i senyals de la seua activitat.

Rabosa (Vulpes vulpes)

Protagonista de nombrosos contes i faules pel seu comportament sigil·lós i astut, i rostre espavilat, és l’espècie més coneguda i fàcil d’identificar, i el carnívor terrestre més àmpliament distribuït en el món. És una espècie oportunista capaç d’adaptar-se a l’aliment disponible en cada situació i en tots els ambients: aus, invertebrats, micromamífers i inclús carronya i fems en entorns humanitzats. Té tendència a usar rebostos, soterrant parcialment les restes de les seues preses per a menjar-les després. Encara que la seua activitat és sobretot nocturna, pot veure’s durant el dia en algun dels seus desplaçaments. No té una organització social definida pel que pot viure en solitari o en xicotets grups familiars. A més de la seua gran adaptabilitat, té una alta capacitat reproductiva, amb ventrades d’una a set cries que poden reproduir-se a partir de l’any d’edat. Per això és una espècie abundant i un dels mamífers més comuns i millor distribuïts a pesar de l’intens control a què es veu sotmès per la seua predació sobre espècies cinegètiques, encara que estes només són importants en la seua dieta quan són molt abundants.

Mostela (Mustela nivalis)

També protagonista de moltes supersticions i llegendes, és el més xicotet dels carnívors valencians, amb una longitud total que no arriba els 30 centímetres. De cos allargat i cilíndric, i cua i potes curtes, el seu pelatge és inconfusible per ser bicolor, amb els flancs i dors de color canella i la part ventral blanca. Espècie nerviosa i veloç necessita alimentar-se ben sovint per a mantindre l’alt consum energètic del seu traginar, ja que roman actiu durant la major part del dia, excepte curts períodes de descans. El seu cos allargat i cilíndric li permet introduir-se fàcilment en les galeries dels rosegadors que són les seues preses habituals i en la captura de les quals està especialitzat. No obstant això, en àrees on estos escassegen la seua dieta inclou també ous, pollets, rèptils, amfibis i invertebrats. L’elevat nivell metabòlic d’este mustèlid li impedix ser longeu pel que molt pocs arriben als 2-3 anys de vida, però el seu cicle biològic és molt ràpid. Les cries, entre 4 i 8 en cada part, aconsegueixen la maduresa sexual als quatre mesos. De caràcter solitari i polígam, només s’uneixen per a l’aparellament i el territori dels mascles inclou el de diverses femelles, el zel de les quals es pot donar en qualsevol període de l’any. Viu en els més diversos ambients per tot el territori valencià, encara que de forma dispersa i en baixa densitat, i mostra predilecció per les àrees agrícoles amb murs de pedra, séquies o masses d’aigua, sovint en les proximitats de llocs habitats o granges. Les cites d’esta espècie són més abundants en els aiguamolls costaners, com el Parc Natural del Prat de Cabanes-Torreblanca, el Paisatge Protegit de la Desembocadura del riu Millars o Els Estanys d’Almenara. No obstant això, també s’ha detectat la seua presència en àrees muntanyoses de les comarques de l’interior. Els seus principals enemics naturals són els gats salvatges i les rapinyaires nocturnes, però també li afecten negativament la pèrdua d’hàbitat i de preses.

Fagina (Martes foina)

De cos lleugerament allargat i cap triangular, destaca en el seu pelatge marró castany el pitet blanc que cobrix la gola i el pit. Són polígames i solitàries, unint-se només mascles i femelles durant el zel entre juny i agost. Presenten implantació diferida pel que els embrions no comencen a desenvolupar-se fins a gener-febrer. Parixen de 2 a 4 cries que aconseguiran la maduresa sexual als 15 mesos. És un carnívor generalista i omnívor, d’hàbits bàsicament nocturns, que ix de caça desplaçant-se sobre els murs de pedra, enfilant-se als arbres o introduint-se en forats i clavills. Només excepcionalment abandona de dia els seus refugis, situats en zones poc accessibles. Adapta la seua dieta a la disponibilitat d’aliment, des de fruits a micromamífers i invertebrats i no és estrany que ocupe pallers o construccions annexes a les masies on disposa de recursos pròxims. Es distribuïx per les zones muntanyoses i forestals de bona part del territori castellonenc, des del Desert de les Palmes i la Serra d’Espadà, fins a la Tinença de Benifassà en àrees on s’alternen boscos i matolls amb enclavaments abruptes i rocosos. Molt territorial i agressiva amb els seus congèneres pareix que el pitet blanc que la caracteritza és usat a manera de marcatge davant d’un intrús. Els seus rastres no són fàcils de detectar en el medi rocós en què es mou amb preferència, però sí els excrements, cilíndrics i sovint amb forma de rosquilla. Fins a la primera mitat del segle XX esta espècie va patir una regressió com a conseqüència de la persecució pel valor de la seua pell i la intensa desforestació, refugiant-se les poblacions en les àrees muntanyoses més abruptes i deshabitades. La posterior recuperació forestal i la pèrdua de valor de la seua pell han permés la seua recuperació en les últimes dècades, ampliant-se la distribució cap al litoral.

Teixó (Meles meles)

Mustèlid de gran mida i fisonomia inconfusible condicionada pels seus hàbits sapadors i cavernícoles, per als que utilitza el morro, musculat, mòbil i un poc arromangat, i les llargues urpes de les potes. És característic també el pelatge ratllat negre i blanc de la cara. Està dotat d’un agut olfacte que utilitza per buscar aliment, relacionar-se amb els seus congèneres o detectar perills. És típica del teixó l’excavació de caus (teixoneres), en vessants, entre arrels o grans roques, que arriben a tindre una gran complexitat amb cambres de repòs i reproducció, i túnels de fins a 100 m de longitud. Poden tindre de 3 a 6 boques davant les quals s’amuntona la terra extreta en l’excavació en cúmuls molt visibles, i poden ser ocupades i ampliades per diverses generacions de grups familiars. D’hàbits molt nocturns i rutinaris, presenta mínima activitat a l’hivern. Durant el dia reposa enroscat en l’interior del seu cau i durant la nit pot recórrer varius quilòmetres per a alimentar-se d’artròpodes, fruits i fongs. El teixó té una organització social que varia en funció dels recursos alimentaris i encara que pot formar grups d’entre 3 i 12 individus, campeja en solitari. Si es troba amb un altre exemplar, per a reconéixer-se com a membres del mateix clan, un dels dos oprimix el seu anus sobre el flanc de l’altre per a comunicar-li l’olor de les seues glàndules anals. Si no es reconeixen, s’enfrontaran de forma molt agressiva. Les latrines que forma a poca distància del seu cau actuen com a balises olfactives, marcant els seus límits territorials i suposen un important indici de la seua presència. El zel té lloc a l’hivern o a la primavera i, igual que la fagina, presenta implantació diferida no començant el desenvolupament de l’embrió fins mesos després de l’aparellament. Els parts, de 3 cadells, es produïxen en una cambra específica de la teixonera. Les cries arriben a la maduresa sexual entre els 12 i els 15 mesos d’edat i poden tindre una longevitat de 12-15 anys. És un animal desconfiat i irritable que es defén ferament quan es veu acorralat, eriçant el pelatge i emetent alarits. Ha sigut una espècie molt perseguida, usant ceps, llaços i verí, per suposar-lo causant de danys a cultius. Es troba en la major part de les àrees muntanyoses i forestals del nostre territori, des de Penyagolosa fins al litoral en el Desert de les Palmes i la Serra d’Irta. Les seues majors densitats pareixen donar-se en paisatges amb alternança de boscos i prats.

Geneta (Genetta geneta)

Esta espècie, única representant de la família Viverridae a Europa, és d’origen africà i pareix que va ser introduïda en la Península Ibèrica cap al segle VIII pels àrabs que la utilitzaven com a animal domèstic per la seua destresa en la captura de ratolins. La geneta és un carnívor de grandària mitjana, amb aspecte de felí i una llarga i poblada cua, tan llarga a vegades com la resta del cos, que manté horitzontal durant la marxa i eriça en moments de perill. El clapat disseny del seu pelatge li permet camuflar-se perfectament entre el matoll i els seus vivaços ulls posseïxen una gran visió binocular. Excel·lent enfiladora, gràcies al seu cos flexible i ungles semirretràctils, té preferència per les zones boscoses pels arbres de les quals evoluciona hàbilment però també penyals i formacions de matoll. Instal·la el seu cau en buits de vells arbres, clevills de roques o nius abandonats, a vegades inclús en restes d’edificis. Espècie eminentment nocturna amb una dieta basada sobretot en el consum de rosegadors, en la caça del qual és especialista. Però segons zones o recursos disponibles pot ser caçadora generalista i oportunista: ous i pollets d’aus, conillets, rèptils, artròpodes i alguns fruits. Durant el dia s’oculta en algun buit, feta un cabdell, amb la cua tapant-li la cara. El millor senyal de la seua presència són les seues latrines en els que diposita grans quantitats de dejeccions sobre alguna altura (estant rocós, troncs caiguts, etc.) que desprenen una intensa olor. Al mostrar territorialitat intrasexual, normalment no solapen les àrees d’individus del mateix sexe però poden ser prou coincidents entre mascles i femelles. El zel comença sovint cap al final de l’hivern, tenint els parts cap a abril i maig amb ventrades de 2 a 3 cries. Arriben a la maduresa sexual cap als dos anys i la seua longevitat s’estima entre 8-10 anys. Comú, encara que no abundant, es troba per tot el territori de la província, des del Desert de les Palmes i les Serres d’Irta i d’Espadà, fins a Penyagolosa i la Tinença de Benifassà, excepte en les zones més fredes de l’Alt Maestrat i Els Ports.

Gat salvatge europeu (Felis silvestris)

Espècie gran i robusta, de tons terrosos i grisencs amb ratlles negres al capdavant, coll i extremitats. Característica és també una ratlla vertebral clara que va des dels omòplats fins abans de la base de la cua, rematada esta per una borla arrodonida negra, amb 2-3 anells ben marcats. És una espècie d’hàbits nocturns, amb màxima activitat en el crepuscle i a l’alba encara que a l’hivern també solen tindre activitat diürna, si la tenen les seues preses. Durant el dia descansa en buits de vells arbres, cavitats de penyals o caus abandonats. Seguix sempre els mateixos camins en els seus desplaçaments, a l’empara de la vegetació amb què es confon gràcies al color i ratllat del seu pelatge. De pobre olfacte, la seua oïda, no obstant, té una gran capacitat per a captar els sons d’alta freqüència que emeten els rosegadors, les seues preses favorites, junt amb els conills. Si escassegen, pot alimentar-se també d’insectívors, aus o rèptils. El gat salvatge és solitari, territorial i polígam, solapant els mascles el seu territori amb el de diverses femelles. El zel sol tindre lloc entre gener i març, i els parts a l’abril, amb ventrades d’entre 2 i 4 exemplars que aconsegueixen la maduresa sexual als 10 mesos. En llibertat poden viure entre 6 i 12 anys. Esta espècie va donar origen als gats domèstics, amb els que també híbrida si, durant el període de zel, els mascles no han pogut accedir a alguna femella de la seua espècie, donant lloc a cadells fecunds. Hi ha citacions de la seua presència en diverses localitzacions muntanyoses de les comarques de l’interior (Penyagolosa, Tinença de Benifassà,..) i inclús prop del litoral, en la Serra d’Irta.

Llúdria (Lutra lutra)

La llúdria és el major carnívor valencià, amb una longitud que pot superar els 120 centímetres i un pes que pot arribar als 8 quilos. El seu aspecte denota la seua adaptació als hàbits aquàtics i és inconfusible pel cos i cua llargs, i potes curtes. Podria confondre’s amb el visó americà (Neovison vison), però este és més xicotet i amb la cua més curta. És una espècie estrictament aquàtica que viu en hàbitats riberencs, a vegades en trams fluvials que poden quedar secs a l’estiu però que mantenen tolls en el llit. Requerix aigües relativament netes, bona cobertura de riberes i, sobretot, alta disponibilitat d’aliment: vertebrats i invertebrats aquàtics i peixos, particularment barbs. La llúdria té hàbits nocturns encara que durant el zel i l’ensinistrament dels cadells pot mantindre’s activa durant el dia. En els seus desplaçaments seguix els corrents d’aigua, alternant trajectes per terra amb altres nadant, i pot recórrer fins a 16 quilòmetres en una nit. Són essencialment solitàries, amb curts aparellaments durant el zel i sociables només quan hi ha vincles familiars entre els exemplars. El seu cau està format per una àmplia cambra comunicada amb l’exterior per mitjà de dos galeries, la d’accés baix l’aigua i l’altra oculta entre la vegetació de la vora que utilitza com a respirador. És molt aficionada a encimbellar-se en les roques que afloren de la superfície de l’aigua on ben sovint diposita els seus excrements com a marcatge territorial, excepte quan la femella està criant que els oculta dins l’aigua per a no cridar l’atenció de depredadors. Pot reproduir-se en qualsevol època de l’any, segons la disponibilitat d’aliment, i parixen entre 1 i 3 cries que arriben a la maduresa sexual als dos anys. La seua longevitat a penes arriba als 5 anys ja que patixen una gran mortalitat en els primers anys de vida per atropells o per destrucció de l’hàbitat. En la Comunitat Valenciana, en els anys 80 del segle passat, es considerava extingida en el 75% dels llits fluvials que ocupava 20 anys abans. En l’actualitat a Castelló és comú en la conca del riu Bergantes, on manté una bona població i des d’on ha recolonitzat altres espais com el riu de Les Coves. Gràcies a la seua gran capacitat de desplaçament, apareix esporàdicament en les conques dels rius Sénia, Cérvol, Millars i Palància. La major part de trams on està present es troben emparats per la xarxa Natura 2000 com a Llocs d’Interés Comunitari (LIC), i estan sotmesos a tutela.

Turó europeu (Mustela putorius)

Mustèlid de mitjana grandària, de cos allargat que arqueja al desplaçar-se i cap aplanat. És característic el disseny clar-fosc del pelatge del seu cap, amb el morro i la vora de les orelles blanc, formant una espècie d’antifaç. Pot confondre’s amb la fura (Mustela furo), espècie domèstica de tons més clars, que a vegades pot trobar-se en el camp, abandonada pels seus propietaris. El turó és nocturn però també pot estar actiu durant el dia. Les seues principals preses són els conills, als que cacen dins dels seus caus, les rates d’aigua i els amfibis. Encara que no és molt àgil, està capacitat per a caçar animals que el superen àmpliament en grandària. Solitaris i polígams comencen el zel al febrer i parixen, entre abril i juny, de 5 a 10 cadells que són sexualment madurs al final del seu primer any, en el que tenen una alta mortalitat. La seua longevitat en la naturalesa s’estima en uns set anys. El turó ocupa molt diversos hàbitats en la seua àrea de distribució: riberes i zones humides, zones boscoses i de matoll, cultius, etc. preferint aquells amb alta disponibilitat de les seues preses favorites. Sol desplaçar-se a bots pel que les empremtes apareixen agrupades de 4 en 4 i poden descobrir-se a la vora enfangada dels cursos d’aigua o llacunes. És l’espècie de carnívor menys coneguda de la Comunitat Valenciana i a penes hi ha citacions de la seua presència, la major part en l’entorn de rius o barrancs de zones boscoses de muntanya. A Castelló només s’han registrat observacions en la Serra d’Espadà, en localitzacions de Chóvar i Algimia d’Almonacid. No obstant això, en posteriors estudis realitzats amb trampeig en viu en les zones on se citava l’espècie, no es va capturar cap exemplar. És possible que el turó haja patit una regressió en les últimes dècades coincidint amb l’expansió del visó americà ja que en la serra d’Espadà i les valls del Palància i el Millars, les citacions eren abundants en els anys 80 i principis dels 90 del passat segle i van cessar a partir de llavors. Per la seua escassetat a la Comunitat Valenciana es considera com a espècie amenaçada.

Visó americà (Neovison visó)

El visó americà és un mamífer de grandària mitjana, cos allargat i potes xicotetes, amb un pelatge fosc, marró o quasi negre. Espècie semi acuàtica, viu en les conques de rius i zones humides amb abundant vegetació en les riberes i, com a bon carnívor oportunista, s’alimenta de qualsevol tipus de xicotets vertebrats (peixos, amfibis, rèptils, aus i mamífers) i invertebrats (insectes, crustacis). Solitari i territorial, les femelles parixen a la primavera de quatre a sis cries que aconseguixen la maduresa sexual al complir l’any. Esta espècie exòtica, catalogada com a invasora, és originària d’Amèrica del Nord on va ser domesticada en el segle XIX per al seu ús en pelleteria, estenent-se esta pràctica per tot el món. A Espanya les primeres granges de visons s’instal·len a finals dels anys 50 del segle passat a Galícia, detectant-se ja els primers animals escapats en els anys 60. En la Comunitat Valenciana els primers exemplars en llibertat, procedents de fugues de xicotetes granges de la zona, es van observar en la Serra d’Espadà a finals dels anys 80 i en la dècada dels 90 ja es van evidenciar poblacions en llibertat en la conca del Millars i en la del Palància, procedents d’una fuga massiva en una granja en Sarrión (Terol) i en una altra de Viver. A més, la granja de visons de Viver va ser assaltada en 2007 alliberant-se premeditadament milers d’exemplars, dels que s’estima que molts van morir abans d’adaptar-se a la vida en llibertat. Des de llavors, l’espècie no ha deixat d’ampliar la seua distribució en la conca del Millars (més de 100 km en la província de Castelló) i del Palància (uns 70 km), passant des d’ací a la província de València. El visó americà no pareix competir amb la llúdria, però representa una amenaça per a altres espècies com l’escàs cranc de riu autòcton (Austrapotamobius pallipes), el turó, i per a nius i colònies d’aus aquàtiques, si arriba a expandir-se per les zones humides litorals.