sexenni Morella

54º Sexenni de Morella, patrimonio cultural universal

Cada seis años, una de las fiestas más multitudinarias en agosto es el Sexenni de Morella en honor a su patrona, la Virgen de Vallivana. Según documentos del siglo XV, en el lugar en que hoy se encuentra el santuario de La Vallivana, a 22 k de Morella, hubo una antigua ermita construida en el sitio en que la virgen se apareció a un pastor.
A mediados del siglo XVII sequía, hambre y peste asolaron la comarca y diezmaron la población por lo que, ante tanta calamidad, los morellanos trasladaron la imagen desde Vallivana a la ciudad para invocar su protección y desfilaban con ella por las calles para que sanasen los enfermos.
A principios de 1673 la epidemia desapareció y los vecinos, atribuyéndolo a la intercesión de la Virgen, solicitaron a las autoridades la celebración de una fiesta solemne en agradecimiento lo que se decidió hacer con un novenario cada seis años. Y así comenzó el primer Sexenni en 1678, un juramento de Voto sólo interrumpido por la guerra de sucesión y la invasión napoleónica.
Un año antes del Sexenio, Morella celebra L’Anunci, la llamada a sus fiestas, el cuarto domingo de agosto. Las calles se engalanan con adornos y tapices hechos artesanalmente con papel rizado, convirtiendo la ciudad en una exposición de gran belleza y colorido, por cuyas calles transcurre el desfile de carrozas adornadas, tras El Pregó anunciador del nuevo Sexenni. Otro elemento protagonista de L’Anunci son los Ninots, muñecos confeccionados por los vecinos que representan con humor aspectos cotidianos de la vida morellana. Entre estos destacan, en el Carrer La Font, Els Volantins, tres muñecos que cuelgan de un tronco atravesado en la calle desde los balcones y que, accionados manualmente por los vecinos, bailan al son de la música del desfile de carrozas en el que toneladas de confeti son la munición de una colorida y entusiasta batalla.
El Sexenni se celebra durante la segunda quincena de agosto y arranca con la Rogativa que discurre desde Morella al ermitorio de Vallivana para trasladar a la Virgen de Vallivana, patrona de la ciudad, donde hace su entrada solemne acompañada por centenares de romeros portando antorchas.
Tras la Entrada de la Virgen comienza el Novenario, nueve días que organizan y patrocinan los gremios sociales y económicos de la localidad que han ido evolucionando con los tiempos. Hoy estos gremios son: Ayuntamiento y Clero, Gente Mayor, Labradores, Profesiones, Industria y Transportes, Comercio, Artes y Oficios, Juventud, y Colonias Morellano-Catalana y de Morellanos Ausentes.

Sexenni de Morella Fiesta Turistica

Morella

sexenni Morella Castellón en Ruta

El primer día, a cargo del Ayuntamiento y el Clero, tiene lugar la Procesión General en la que participan todos los gremios de la villa, con sus imágenes y personajes bíblicos, seguidos por la bandera de Vallivana, los gremios de segundo orden y la cruz de la Basílica, y distintas figuras locales como las peanas de los patronos de la ciudad, l’Àliga o los gigantes y cabezudos.
Durante esta procesión, en la que desfila la Mare de Déu de Vallivana por las calles de la ciudad, la peana de la Virgen se detiene en algunos puntos para escucharse las Relaciones o versos que le dedican los niños, como en el carrer La Font donde recita un niño representando a Sant Miquel saliendo de una especie de naranja que se abre en cuatro gajos cuando pasa la Patrona, o en los Conventets de Sant Francesc y el Sol de Vila donde niños y niñas, vestidos de frailes (el de la parte baja de la población) y monjas (el de la parte alta) le cantan canciones religiosas.
A partir de aquí, cada día se celebra el Retaule, el desfile individual de cada gremio en el que muestran sus característicos cuadros bíblicos, danza y música.
Destacan el impresionante Carro Triomfant, del gremio de Profesiones, Industria y Transporte, que porta a niños y niñas vestidos de ángeles representando, entre otros símbolos los atributos reales de Morella (Fiel, Fuerte y Prudente); las Heroínas Bíblicas del gremio del Comercio, presidido por la reina Esther y espectacular por las vestimentas de bordados de pedrería; las danzas de Els Torneros, danza de la ciudad, Els llauradors del gremio de Labradores, la Corronquina del gremio de Gente Mayor, Teixidors i Arts i Oficis, les Santes i Miraverges del gremio de Artes y Oficios y les Gitanetes del gremio de la Juventud.
El Sexenni, declarada Bien de Interés Cultural Inmaterial, es una de las celebraciones más antiguas y arraigadas de cuantas se celebran en la Comunidad Valenciana que pone de manifiesto la riqueza cultural de esta histórica ciudad.

sexenni Morella desfile

Salt dels torneros

sexenni Morella Castellón Comunidad Valenciana


Traducció al valencià:

54é Sexenni de Morella, patrimoni cultural universal

Cada sis anys, una de les festes més multitudinàries a l’agost és el Sexenni de Morella en honor a la seua patrona, la Mare de Déu de Vallivana. Segons documents del segle XV, en el lloc en què hui es troba el santuari de La Vallivana, a 22 k de Morella, va haver-hi una antiga ermita construïda en l’indret en què la verge es va aparéixer a un pastor.
A mitjan segle XVII sequera, fam i pesta van assolar la comarca i van delmar la població pel que, davant de tanta calamitat, els morellans van traslladar la imatge des de Vallivana a la ciutat per a invocar la seua protecció i desfilaven amb ella pels carrers perquè curaren els malalts.
A principis de 1673 l’epidèmia va desaparéixer i els veïns, atribuint-ho a la intercessió de la Mare de Déu, van sol·licitar a les autoritats la celebració d’una festa solemne en agraïment el que es va decidir fer amb un novenari cada sis anys. I així va començar el primer Sexenni en 1678, un jurament de Vot només interromput per la guerra de successió i la invasió napoleònica.
Un any abans del Sexenni, Morella celebra l’Anunci, la crida a les seues festes, el quart diumenge d’agost. Els carrers es guarnixen amb adorns i tapissos fets artesanalment amb paper arrissat, convertint la ciutat en una exposició de gran bellesa i colorit, pels carrers de la qual transcorre la desfilada de carrosses adornades, després del Pregó anunciador del nou Sexenni. Un altre element protagonista de l’Anunci són els Ninots, ninos confeccionats pels veïns que representen amb humor aspectes quotidians de la vida morellana. Entre estos destaquen, en el carrer La Font, Els Volantins, tres ninos que pengen d’un tronc entravessat en el carrer des dels balcons i que, accionats manualment pels veïns, ballen al so de la música de la desfilada de carrosses en què tones de confeti són la munició d’una acolorida i entusiasta batalla.
El Sexenni se celebra durant la segona quinzena d’agost i arranca amb la Rogativa que discorre des de Morella a l’ermitori de Vallivana per a traslladar la Mare de Déu de Vallivana, patrona de la ciutat, on fa la seua entrada solemne acompanyada per centenars de romeus portant torxes.
Després de l’Entrada de la Mare de Déu comença el Novenari, nou dies que organitzen i patrocinen els gremis socials i econòmics de la localitat que han anat evolucionant amb els temps. Hui estos gremis són: Ajuntament i Clero, Gent Major, Llauradors, Professions, Indústria i Transports, Comerç, Arts i Oficis, Joventut, i Colònies Morellana-Catalana i de Morellans Absents.
El primer dia, a càrrec de l’Ajuntament i el Clero, té lloc la Processó General en què participen tots els gremis de la vila, amb les seues imatges i personatges bíblics, seguits per la bandera de Vallivana, els gremis de segon orde, la creu de la basílica, i distintes figures locals com les peanyes dels patrons de la ciutat, l’Àliga o els gegants i cabuts.
Durant esta processó, en la que desfila la Mare de Déu de Vallivana pels carrers de la ciutat, la peanya de la verge es deté en alguns punts per a escoltar-se les Relacions o versos que li dediquen els xiquets, com en el carrer La Font on recita un xiquet representant a Sant Miquel eixint d’una espècie de taronja que s’obri en quatre gallons quan passa la patrona, o en els Conventets de Sant Francesc i el Sol de Vila on xiquets i xiquetes, vestits de frares (el de la part baixa de la població) i monges (el de la part alta) li canten cançons religioses.
A partir d’ací, cada dia se celebra el Retaule, la desfilada individual de cada gremi en què mostren els seus característics quadres bíblics, dansa i música.
Destaquen l’impressionant Carro Triomfant, del gremi de Professions, Indústria i Transport, que porta a xiquets i xiquetes vestits d’àngels representant, entre altres símbols els atributs reials de Morella (Fidel, Fort i Prudent); les Heroïnes Bíbliques del gremi del Comerç, presidit per la reina Esther i espectacular per les vestimentes de brodats de pedreria; les danses dels Torneros, dansa de la ciutat, Els llauradors del gremi de Llauradors, la Corronquina del gremi de Gent Major, Teixidors i Arts i Oficis, les Santes i Miraverges del gremi d’Arts i Oficis i els Gitanetes del gremi de la Joventut.
El Sexenni, declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial, és una de les celebracions més antigues i arrelades de quantes se celebren a la Comunitat Valenciana que posa de manifest la riquesa cultural d’esta històrica ciutat.