EL SECRETO DE LA CORVINA
La corvina (Argyrosomos regius) es un pez robusto y musculado y un voraz depredador de moluscos, crustáceos y pequeños peces para lo que dispone de fuertes mandíbulas y numerosos dientes afilados distribuidos en varias filas.
Normalmente solitario, salvo en época de reproducción, habita en profundidades que van de los 15 a los 300 m. Una de sus peculiaridades es el cuidado de los alevines a los que refugia dentro de su boca en situaciones de peligro.
La corvina aún se pesca en nuestras aguas, aunque no es una especie muy abundante y se encuentra en regresión. Las mayores capturas se realizan en la zona atlántica de Marruecos y el norte de las islas Canarias de donde provienen los ejemplares de mayor tamaño, aunque actualmente la mayor parte procede de granjas de piscicultura.
Este pescado blanco de carne firme y sabrosa tiene muy poca grasa y aporta calcio, fósforo, vitaminas y diversos micronutrientes, por lo que forma parte importante de nuestra gastronomía en recetas muy variadas. Pero el secreto de la corvina no está en su valor gastronómico, sino en la cavidad auditiva de su cabeza.
En ella se desarrollan los llamados otolitos (del griego otos, oído y lithos, piedra), pequeñas formaciones de carbonato cálcico con aspecto de alabastro, nácar o marfil y en forma de saco, cuya función es mantener la orientación y el equilibrio del pez.
Desde antiguo, este hueso atrajo la atención de los marineros que lo incluyeron como amuleto en su acervo de supersticiones, sobre todo en la bahía de Cádiz, llevándolo colgado, en bolsitas de tela o suelto en los bolsillos.
Un talismán capaz de atraer el éxito y la fortuna, remediar los dolores de cabeza y el reuma, proteger del mal de ojo, e incluso ayudar a los marineros a encontrar la mejor ruta.
Su poder se remonta a una famosa leyenda, según la cual el mago Merlín entregó al Rey Arturo una preciosa piedra de color blanco que tenía la capacidad de cambiar su color si el monarca no actuaba con honradez.
La piedra no cambió nunca su color blanco, simbolizando el buen reinado de Arturo.
Se cuenta que esta piedra mágica forma parte en la actualidad de las joyas de la antigua Corona Británica.
Los amuletos han formado parte de todas las culturas y en todas las épocas de la historia, por sus supuestos poderes mágicos. Una herencia animista del ser humano que atribuye poderes sobrenaturales a diferentes elementos de la naturaleza.
Parece que los otolitos son uno de los más antiguos objetos mágico-religiosos originados en el mundo marino, ya que remonta su antigüedad a más de 3.000 años antes de Cristo. Aunque no está clara su función, se han hallado en muchas excavaciones arqueológicas de la costa gaditana formando parte del ajuar personal y de los ritos funerarios de ciertos enterramientos, como en la necrópolis de Las Cumbres en el Castillo de Doña Blanca de El Puerto de Santa María.
En el momento más antiguo aparece en dos tumbas, una del siglo VIII, y otra del VII a. C., ambas de posible origen fenicio, y su presencia se ha interpretado como símbolo de fuente de luz en el oscuro camino hacia el inframundo. A partir del siglo VI a. C., al III a. C., solo se encuentra como ofrenda en los santuarios.
Más allá de leyendas y supersticiones, los otolitos son de gran valor científico. El carbonato cálcico que los constituye se va depositando sobre una matriz de proteínas acompasado con el crecimiento del pez y se acumula formando una serie de anillas de apariencia concéntrica que representan cada año de vida, lo que permite determinar la edad del pez como si de un árbol se tratara.
Y como los otolitos se forman a partir del agua donde vive la corvina, su análisis permite obtener datos sobre las propiedades químicas del medio y determinar pautas migratorias, índices de contaminación o cambios en el hábitat.
El secreto de la corvina, aún rodeado de misterio, se sigue utilizando como un amuleto de la buena suerte. En la actualidad se pueden encontrar por toda la geografía nacional joyas confeccionadas con otolitos; colgantes, pendientes o anillos, a menudo sin saber su origen ni los poderes mágicos que le otorga la historia.
Traducció al valencià:
EL SECRET DE LA CORBINA
La corbina (Argyrosomos regius) és un peix robust i musculós, i un voraç depredador de mol·luscos, crustacis i xicotets peixos per al que disposa de fortes mandíbules i nombroses dents esmolades distribuïdes en varies files.
Normalment solitari, excepte en època de reproducció, habita en profunditats que van dels 15 als 300 m. Una de les seues peculiaritats és la cura dels alevins als quals refugia dins de la seua boca en situacions de perill.
La corbina encara es pesca en les nostres aigües, encara que no és una espècie molt abundant i es troba en regressió. Les majors captures es realitzen en la zona atlàntica del Marroc i el nord de les illes Canàries, d’on provenen els exemplars de major grandària, encara que actualment la major part procedeix de granges de piscicultura.
Aquest peix blanc de carn ferma i saborosa té molt poc greix i aporta calci, fòsfor, vitamines i diversos micronutrients, per la qual cosa forma part important de la nostra gastronomia en receptes molt variades. Però el secret de la corbina no està en el seu valor gastronòmic, sinó en la cavitat auditiva del seu cap.
En ella es desenvolupen els anomenats otòlits (del grec otos, oïda i lithos, pedra), xicotetes formacions de carbonat càlcic amb aspecte d’os d’alabastre, nacre o ivori i en forma de sac, la funció dels quals és mantindre l’orientació i l’equilibri del peix.
Des d’antic, aquest os va atraure l’atenció dels mariners que el van incloure com a amulet en el seu patrimoni de supersticions, sobretot en la badia de Cadis, portant-lo penjant, en bossetes de tela o solt en les butxaques.
Un talismà capaç d’atraure l’èxit i la fortuna, remeiar els maldecaps i el reuma, protegir del mal d’ull i fins i tot ajudar els mariners a trobar la millor ruta.
El seu poder es remunta a una famosa llegenda, segons la qual el mag Merlí va entregar al Rei Arturo una preciosa pedra de color blanc que tenia la capacitat de canviar el seu color si el monarca no actuava amb honradesa.
La pedra no va canviar mai el seu color blanc, simbolitzant el bon regnat d’Arturo.
Es conta que aquesta pedra màgica forma part en l’actualitat de les joies de l’antiga Corona Britànica.
Els amulets han format part de totes les cultures i en totes les èpoques de la història, pels seus suposats poders màgics. Una herència animista de l’ésser humà que atribueix poders sobrenaturals a diferents elements de la naturalesa.
Sembla que els otòlits són un dels més antics objectes màgic-religiosos originats en el món marí, ja que la seua antiguitat es remunta a més de 3.000 anys abans de Crist. Encara que no és clara la seua funció, s’han trobat en moltes excavacions arqueològiques de la costa gaditana formant part de l’aixovar personal i dels ritus funeraris d’uns certs enterraments, com en la necròpolis de Las Cumbres, al Castell de Doña Blanca de El Puerto de Santa María.
En el moment més antic apareix en dues tombes, una del segle VIII, i una altra del VII a. C., totes dues de possible origen fenici, i la seua presència s’ha interpretat com a símbol de font de llum en el fosc camí cap a l’inframón. A partir del segle VI a. C., a l’III a. C., només es troba com a ofrena en els santuaris.
Més enllà de llegendes i supersticions, els otòlits són de gran valor científic. El carbonat càlcic que els constitueix es va depositant sobre una matriu de proteïnes compassat amb el creixement del peix i s’acumula formant una sèrie d’anelles, d’aparença concèntrica, que representen cada any de vida, la qual cosa permet determinar l’edat del peix com si es tractés d’un arbre.
I com els otòlits es formen a partir de l’aigua on viu la corbina, la seua anàlisi permet obtindre dades sobre les propietats químiques del medi i determinar pautes migratòries, índexs de contaminació o canvis en l’hàbitat.
El secret de la corbina, encara envoltat de misteri, es continua utilitzant com un amulet de la bona sort. En l’actualitat es poden trobar per tota la geografia nacional joies confeccionades amb otòlits; penjolls, arracades o anells, sovint sense saber el seu origen ni els poders màgics que li atorga la història.